Nagyvilág

Korrupcióval vádolnak 80 román vámost

Mintegy nyolcvan határrendőrt és vámost vettek őrizetbe csütörtökön Romániában korrupció gyanúja miatt - közölte a román korrupcióellenes ügyészség.

Az őrizetbe vett személyek a román-ukrán határon lévő Siret nevű határátkelőnél dolgoztak. Az ügyészek gyanúja szerint a határrendőrök és a vámosok kenőpénzt fogadtak el, és illegális cigarettacsempészetben vettek részt. Az ügyészek fél éve figyelemmel kísérik tevékenységüket.

A nagyszabású őrizetbe vételi akció miatt a határátkelőnél órákig állt a forgalom. A rendőrök átkutatták az őrizetbe vett személyek irodáit és lakásait. A határátkelőn a forgalom a délelőtti órákban indult újra. A román média által idézett rendőrségi források szerint a 77 őrizetbe vett személy között van a határátkelő legmagasabb beosztású vezetője is.

Romániának tavasszal kellene csatlakoznia a határellenőrzés nélküli utazást biztosító schengeni övezethez Bulgáriával együtt. Bukarest teljesítette a csatlakozáshoz szükséges technikai feltételeket, de Franciaország és Németország ellenzi mindkét ország csatlakozását arra hivatkozva, hogy Romániában és Bulgáriában is még elterjedt a korrupció.

Bukaresti hírelemzők csütörtökön úgy nyilatkoztak, hogy a mostani nagyszabású rendőrségi akciónak köze van a schengeni csatlakozáshoz, a román hatóságok ugyanis ezzel is bizonyítani akarják, hogy mindent megtesznek a korrupció jelenségének visszaszorítása érdekében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik