Nagyvilág

Hárman meghaltak a kairói tüntetésekben

Heves lövöldözés tört ki csütörtök hajnalban Kairó belvárosában. Három ember életét vesztette, 639-en pedig megsebesültek Kairó belvárosában.

A hadsereg nagy erőkkel van jelen az utcákon, körülfogta a Tahrír teret is, de eddig nem avatkozott be a kormányellenes és a kormánypárti tábor közötti véres összecsapásokba. A kora reggeli órákban azonban a tér szélein álló páncélozott katonai járművek meglódultak és a tüntetők közé hajtottak. Ahmed Hoszni Farid egyiptomi egészségügyi miniszter közölte, hogy három ember vesztette életét, 639-en pedig megsebesültek a kormányt támogató és a kormányellenes tüntetők közötti összecsapásokban Kairó belvárosában. A Tahrír térről két fiatalembert vittek a mentőkhöz, egyikük már halott volt, másikuk pedig kórházba szállítás után halt meg. A közeli, a Nílust átívelő hídról vízbe esett egy ember, s bár civil ruhát viselt, elképzelhető, hogy a biztonsági erők tagja volt.

Az al-Arabíja arab nyelvű hírtelevízió helyszíni tudósítása szerint legalább négy kormányellenes tüntető vesztette életét, 13-an pedig megsebesültek a Tahrír téren. Szemtanúk elmondása szerint az Október nevet viselő híd irányából jöttek a lövések. A hídon a kormánypárti tüntetők tartózkodnak. Hajnali négy óra körül kezdődött a lövöldözés, és egy órával később még mindig ropogtak a fegyverek.

A Tahrír téren és a környező utcákon azt követően is folytatódtak az összecsapások, hogy a hadsereg közleményben kért mindenkit a távozásra. Mintegy kétezer ember dacolt az éjszakai kijárási tilalommal, s maradt a téren. Az éj beköszöntével a kormánypárti tüntetők Molotov-koktélok tucatjait hajigálták szét, a katonák vízágyúkkal oltották a tüzet.

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök támogatói a médiára zúdították haragjukat: megvertek vagy megfenyegettek számos külföldi újságírót Kairó belvárosában szerdán. A Tahrír téri erőszakos eseményekről tudósító riporterek, fotósok és operatőrök arról számoltak be, hogy Mubarak hívei rendkívül ellenségesen viselkednek a sajtó munkatársaival szemben. Több újságírót katonák mentettek ki a térről. Támadás érte, vagy feltartóztatták munkájában a többi között az AFP francia hírügynökség, a BBC brit közszolgálati televízió, az al-Dzsazíra és az al-Arabíja arab nyelvű hírtelevíziók, a CNN és az ABC News amerikai hírtelevíziók.

Washington aggódik

Az egyiptomi tüntetések kezdete óta egyre többször lépnek kapcsolatba kairói kollégáikkal az Obama-kormányzat tagjai, hogy békés és rendezett politikai átmenetet sürgessenek az afrikai országban. Robert Gates amerikai védelmi miniszter a hétvége óta szerdán már harmadszor beszélt telefonon Mohamed Huszein Tantaui védelmi és hadiipari miniszterrel. Mike Mullen tengernagy, amerikai vezérkari főnök egyiptomi kollégájának, Szami Anan tábornoknak arról beszélt, hogy azt szeretné, ha visszatérne a nyugalom az országban, s bízik abban, hogy az egyiptomi hadsereg képes szavatolni a biztonságot, úgy a szárazföldön, mint a Szuezi-csatornán és térségében.

Hillary Clinton külügyminiszter Omar Szulejmán egyiptomi alelnököt hívta fel, hogy vizsgálat indítását szorgalmazza a szerdai kairói tüntetéseket eluraló káosz és erőszak miatt. Clinton elítélte az erőszakot, és arra kérte Szulejmant, hogy állítsák bíróság elé a felelősöket – közölte Philip Crowley amerikai külügyi szóvivő.

Nincs Londonban Mubarak fia

Nem Londonban, hanem Egyiptomban tartózkodik Hoszni Mubarak egyiptomi elnök kisebbik fia, Gamal – közölte William Hague brit külügyminiszter. Hague a BBC-nek adott nyilatkozatában elmondta, hogy telefonon beszélt vele, s arra figyelmeztette, hogy katasztrofális következményekkel járna Egyiptomra és jelenlegi vezetőire nézve, ha bebizonyosodna, hogy a kormányzat erőszakra bátorított. A 47 éves Gamal Mubarak az 1990-es években hosszabb ideig élt és dolgozott Londonban, először a Bank of America bankcsoport citybeli részlegénél, majd – Medinvest Associates néven – saját befektetési társaságot alapított.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik