Nagyvilág

Tüntetnek Mubarak ellen, de mellette is

Már kilencedik napja gyülekeztek szerda reggel Kairó központjában, a Tahrír téren a tüntetők tömegei, hogy távozásra bírják Hoszni Mubarak egyiptomi elnököt. Az államfő mellett demonstrálók is nagy számban jelentek meg az utcákon.

“Nem megyünk el innen!” – skandálták a tiltakozók, akiket nem elégített ki Mubarak keddi bejelentése, hogy nem indul a szeptemberi elnökválasztáson, de hivatali idejét addig kitölti, s “egyiptomi földön fog meghalni”.

A rendőrség mintegy húsz Mubarak-hívet választott le körülbelül ezer, demokráciát követelő tüntetőről. Az államfő mintegy félezer – más forrás szerint több ezer – támogatója is felvonult.

Alexandrában összecsapott több száz kormányellenes és kormánypárti tüntető – jelentette az al-Dzsazíra hírtelevízió.
Az állami tv szerint a hadsereg rövidesen közleményt ad ki.

Mubarak adja át a hatalmat az alelnöknek

Ajman Núr, aki 2005-ben versenybe szállt az elnöki tisztségért, elmondta, hogy az ország politikai erői konzultációt folytatnak, amelynek eredményeképpen az ellenzéki mozgalmak és pártok közlik majd álláspontjukat Mubarak kedd esti bejelentéséről. Azt követelte: az államfő adja át a hatalamat Omar Szulejman alelnöknek.

Az egyiptomi államfő előző nap bejelentette, hogy nem jelölteti magát a szeptemberben esedékes elnökválasztáson, és elnöki mandátumának végéig azon dolgozik, hogy hatalom átadása békés és zökkenőmentes legyen. Kezdeményezi egyben az alkotmány módosítását, hogy egyszerűbb legyen a jelöltállítás az elnökválasztáson, és lerövidüljön az elnöki mandátum ideje.

A bejelentés különböző reakciókat váltott ki az ellenzékből. Mohamed el-Baradei, a Nemzeti Koalíció a Változásért nevű tömörülés vezetője kijelentette: csak Mubarak azonnali távozásával térhet vissza a stabilitás Egyiptomba és nyílhat meg az út az új demokratikus vezetés megteremtéséhez.

Muhamed Sardi, az Új Vafd, a legrégibb egyiptomi ellenzéki párt képviselője azt mondta, hogy mozgalma üdvözli Mubarak bejelentését, de többet szeretne. Szavai szerint pártjuk rendkívüli ülést tart szerdán, hogy megvitassa az elnöki beszédet és cselekvési tervet dolgozzon ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik