Nagyvilág

Trópusi vihar csap le Ausztráliára – képekkel!

Menekülni már késő azoknak, akik eddig nem hagyták el otthonaikat Queensland partvidékén, a Yasi névre keresztelt trópusi ciklon ugyanis néhány órán belül lecsap Ausztrália északkeleti részén - figyelmeztetett az állam miniszterelnöke.

Anna Bligh arra kérte az otthon maradtakat, hogy barikádozzák el magukat egy biztonságos szobában. A hatóságok javasolták a lakóknak, hogy a szükséges folyadékellátás biztosítása érdekében a fürdőkádakat engedjék tele vízzel.

Az ausztrál hatóságok a legmagasabb fokú riasztást rendelték el Queensland északkeleti partvidékén, ahol már legalább 10 ezer ember zsúfolódott össze a Cairnsban és más városokban kialakított 20 óvóhelyen. A természeti csapásra mintegy 400 ezer lakosnak kell felkészülnie.

A NASA műholdképe a viharról. További képekért kattintson!

A NASA műholdképe a viharról. További képekért kattintson!

A meteorológiai szolgálat jelentése szerint az ötfokozatú Saffir-Simpson skálán a legfelső kategóriába sorolt viharos forgószelet óránként több mint 300 kilométeres sebességű széllökések kísérik majd, amire a kontinensen még soha nem volt példa. A 400 kilométeres átmérőjű örvény szeme közép-európai idő szerint a délutáni órákban éri el Ausztráliát a óceánparti Cairns és Innisfail közötti szakaszon. A szakértők szerint röviddel a ciklon érkezése előtt akár 3 méteres hullámok is lecsaphatnak a partokra.

“Egy katasztrofális méretű vihar közeledik felénk, és ráadásul egy sűrűn lakott terület felé… Ez nagyon aggasztó.” – hangsúlyozta Bligh. “A következő 24 óra rémisztő lesz a vihar által veszélyeztetett övezetben élő emberek számára” – tette hozzá a kormányfő.

Queensland még nem heverte ki a november vége és a múlt hét között pusztító áradásokat sem, amelyek következtében 35 ember vesztette életét, és 5,6 milliárd dolláros anyagi kárt okoztak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik