Nagyvilág

Összecsaptak a tüntetők Egyiptomban

Szerda délután egymásnak estek a Mubarak ellen és mellett tüntetők Kairóban.A hírek szerint több mint százan megsebesültek. Mohamed El-Baradei szerint Mubarak csak saját hatalmi agóniáját nyújtja tovább.

Szerda délután összecsaptak a kormányellenes és a Mubarak mellett tüntető egyiptomiak Kairóban. A két tömeg eredetileg 1 órányi gyalogló távolságra volt egymástól, ám a Mubarak-hívek áttörtek egy kordont, mely az ellentüntetők elszeparálását szolgálta. A CNN híradása szerint a két csoport kövekkel dobálta meg egymást, majd összeverekedett.

A rendőrséget sehol sem látni már napok óta, a hadsereg pedig csak hellyel-közzel avatkozott közbe. A helyszínen sok véres arcú tüntetőt látni, néhányan felmásztak a tankok tetejére és jelszavakat skandáltak.

A kormányellenes tüntetők már kilenc napja vannak az utcán, a Mubarak mellett tüntetők alig egy napja. A jobb kondíciót hátráltatja az ellentüntetők létszámbeli fölénye. A Mubarak mellett tüntető csoport azt követeli a Tahrír téren tüntetőktől, hogy most, hogy számos követelésük teljesült, térjenek haza és az egyiptomi élet “térjen vissza a normális kerékvágásba”. A kormányellenes tüntetőket illető kifejezéseik szerdára szélsőségesebbek lettek, “ügynököknek”, “árulóknak” nevezték őket.

Az Al Jazeera televízió helyszíni tudósítója szerint az Al-Arabiya egyik munkatársát megkéselték a tömegben. Hozzátette, álruhás biztonsági erők és lefizetett bűnözők voltak az elsők, akik a kormányellenes tüntetőkkel teli Tahrír térre törtek, voltak akik lovak, vagy tevék hátán.

Mubarak elnök tegnapi beszédében legfontosabb munkájának most az ország stabilitásának, valamint a békés hatalomátadásnak a biztosítását nevezte. Az ellenzéki tüntetések egyik felkapni látszott alakja, a béke Nobel-díjas Mohamed El-Baradei szerint az elnök csak továbbnyújtja hat hónappal a mostani hatalom agóniáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik