Külföld

Nem indul újra Mubarak

admin
admin

2011. 02. 02. 08:18

Kitölti jelenlegi mandátumát, de nem indul újra az államfői tisztségért Hoszni Mubarak. Az egyiptomi államfő ezzel a bejelentésével nem szerelte le az elégedetlenkedőket, mi több, Barack Obama amerikai elnök is érdemi, békés és azonnali változást szorgalmazott.

A bejelentés

Mubarak kedden este élő televíziós beszédben jelentette be, hogy a szeptemberben esedékes elnökválasztáson nem jelölteti magát. Elnöki mandátumának utolsó hónapjaiban azon dolgozik majd, hogy a hatalom átadása békés és zökkenőmentes legyen – mondta a 82 éves politikus.

Az öltönyt és nyakkendőt viselő Mubarak nyugodtnak tűnt az állami televízióban sugárzott beszéd során. Nyilvánvaló utalással a nyolc napja tartó és egyre erősödő kormányellenes tüntetésekre kijelentette, hogy “függetlenül a jelenlegi körülményektől” soha nem állt szándékában jelöltetni magát az idei elnökválasztásra. “Elég időt töltöttem el életemből Egyiptom és népe szolgálatában” – mondta az elnök, hozzátéve, hogy büszke az általa elért eredményekre.

Képgaléria

Képgaléria

Közölte azt is, hogy nem szándékozik elhagyni Egyiptomot politikai karrierjének befejeztével. “Ez a hazám. Itt éltem, küzdöttem és védelmeztem földjét, szuverenitását és érdekeit, és itt halok meg” – fogalmazott.

A tüntetők makacsabbak

Az 1981 óta hatalmon lévő Mubarak reformokra szólított fel, s közölte, hogy javasolni fogja az elnökjelöltséghez szükséges kritériumok enyhítését. Az igazságügyi hatóságokat arra szólította fel, hogy küzdjenek a korrupció ellen.
Beszédével azonban nem érte el a remélt hatást. A Kairó belvárosában a kijárási tilalommal dacoló kormányellenes tüntetők ezrei világosan értésre adták, hogy elégedetlenek, s nem tágítanak a Mubarak azonnali lemondására vonatkozó követelésükről. “Az elnök nagyon makacs, de mi nála is makacsabbak vagyunk. Nem hagyjuk el a (Tahrír) teret” – harsogta egy ellenzéki vezető hangosbemondón.

Összecsapások

Alexandriában elkeseredett összecsapások robbantak ki az éjjel Mubarak hívei és bírálói között. A kormány mellett és ellen tüntetők táborából több tucat ember rontott egymásra az államfő televíziós beszéde után. Lövések is eldördültek, s úgy tudni, hogy legalább 12 ember megsebesült. Az állami televízió híradása szerint Kairóban is utcára vonultak az államfő támogatói.

Ki kerülhet a helyére?

Mohamed el-Baradei, az ellenzék egyik vezető politikusa első reagálásában leszögezte, hogy az államfőnek azonnal le kell mondania, csak ezáltal válik lehetővé a stabilitás helyreállítása és az új demokratikus kormányzat létrehozása. Az al-Arabíja hírtelevíziónak adott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a jelek szerint Mubarak “nem akarja meghallani a nép hangját, és a diktátor logikája vezérli”.

A CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva Baradei megerősítette, azt szeretné, ha Mubarak azonnal távozna a hatalomból, és ügyvezető kormány venné át a hatalmat. Közölte, megfontolja, hogy induljon-e az elnökválasztáson.
Amr Musza, az Arab Liga főtitkára ugyancsak közölte, hogy komolyan megfontolja, küzdelembe szálljon-e az államfői posztért. Az egyiptomiak körében népszerű volt külügyminiszter óvatosan fogalmazott a CNN-nek, mondván, az államfő új kezdeményezésekkel állt elő, s a következő napokban el kell döntenie, elégséges-e ez, “elfogadjuk vagy nem”.

Obama tanácsai

Politikai és gazdasági elemzők szerint jelentős bejelentést tett az egyiptomi elnök, de elkésett, kezdeményezései és ígéretei már nem elégségesek a rendszert támadó tüntetők lecsillapításához. “Nem fog működni. Senkit nem láttam a Tahrír téren, aki elfogadná, hogy a következő nyolc hónapban Mubarak marad az elnök, és rábízná a felelősséget a demokratikus átmenetért” – fogalmazott Elliot Abrams volt amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó-helyettes.

Barack Obama a Fehér Házból közvetített beszédében hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok érdemi és békés rendezett átmenetet akar Egyiptomban, és a reformok folyamatának most azonnal kell megkezdődnie – jelentette Pogár Demeter, az MTI washingtoni tudósítója.

Obama és Mubarak mintegy fél órán keresztült beszélt telefonon, miután Mubarak bejelentette, hogy nem jelölteti magát újra az elnökválasztáson. Obama megismételte, hogy Amerika “rendezett átmenetet” akar Egyiptomban.

“Közvetlenül Mubarak elnökkel beszéltem. Ő elismeri, hogy a status quo nem fenntartható, és változásnak kell történnie” – jelentette ki Obama. Hangsúlyozta, hogy kormánya ellenzi az erőszakot, és méltatta az egyiptomi hadsereget, amiért tartózkodott ennek alkalmazásától, s felszólította azt, hogy a jövőben is így tegyen.

Obama szerint a rendezett átmenet folyamatába az egyiptomi társadalom széles rétegeit be kell vonni, beleértve az ellenzéket is. Az elnök ígéretet tett rá, hogy ehhez az Egyesült Államok partneri és baráti segítséget fog nyújtani. “Világosan akarom üzenni az egyiptomi népnek, különösen az egyiptomi fiataloknak: halljuk a hangotokat” – mondta Obama, aki reményét fejezte ki, hogy az egyiptomiak megtalálják a választ a még nyitott kérdésekre.

Egyiptomban múlt héten kedden robbantak ki a tüntetések, amelyek részvevői előbb “csak” politikai, gazdasági és társadalmi reformokat követeltek a 30 éve hatalmon lévő Hoszni Mubarak elnöktől. Elsősorban fiatalok és a középosztály képviselői vesznek részt az Április 6. Ifjúsági Mozgalom által indított demonstrációkon. A biztonsági szolgálatok becslése szerint a tüntetéssorozat nyolcadik napján több mint egymillióan vonultak utcára szerte Egyiptomban, hogy Mubarak távozását követeljék.
Az egyiptomiak elégedetlenségét a növekvő élelmiszerárak, a munkanélküliség és az önkényuralmi kormányzás váltotta ki. Az ország 80 milliós népessége évente 2 százalékkal növekszik, s a lakosság 60 százalékának életkora 30 év alatt van. A lakosság 40 százaléka kevesebb mint napi két dollárból él, egyharmada pedig írástudatlan.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Hmejmími légitámaszpont, 2017. december 11.
Vlagyimir Putyin orosz elnök (k) pilótákkal fényképezkedik a szíriai Hmejmímnél működő orosz légitámaszponton 2017. december 11-én. Putyin a bázison tett villámlátogatásán elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését. (MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Klimentyev)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.