Nagyvilág

Hatalmas robbanással tört ki a vulkán – videó

Hatalmas robbanással kitört kedden egy tűzhányó Japán délnyugati részén, kétezer méter magas hamuoszlopot lövellve az égbe.

A vulkán hat napja kezdett füstöt és hamut eregetni. A környékről több száz embert köteleztek otthona elhagyására, és a hatóságok növelték a veszélyzónát. A Sinmoedaku nevű vulkán helyi idő szerint reggel nyolc óra előtt pár perccel tört ki, egy hatalmas robbanással, amelytől több kilométeres körzetben betörtek az ablakok – közölték helyi tisztségviselők. A Kirisima vulkáni vonalon, Kagosima-tartományban álló tűzhányónál utoljára 52 éve volt nagyobb kitörés.

A keddi kitörés után a japán meteorológiai intézet három kilométerről négy kilométerre növelte a vulkán körüli veszélyzónát, és nem engedenek senkit a hegy közelébe. Takaharu városának lakóit otthonaik elhagyására kötelezték. Kirisima város önkormányzatának közlése szerint a településen majdnem kétszáz ablak tört be iskolákban és közintézményekben. Egy 92 éves nőt egy kitört kórházi ablak szétrepülő szilánkjai sebesítettek meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik