Nagyvilág

Mubarak vesztésre áll

A hadsereg bejelentette, hogy nem alkalmaz erőszakot a tüntetők ellen. Elemzők szerint Mubarak távozása már nem kétséges. Kairó központjában százezrek tüntetnek, sokan az elnök fejét követelik. Eddig összesen legalább 300 a halottak száma.

Már elérte a 300-at az egyiptomi tüntetések halálos áldozatainak a száma – közölte kedden Genfben az ENSZ emberi jogi főbiztosa, aki szerint “sorsfordító” lehet az, ami jelenleg az észak-afrikai országban zajlik.

Az egyiptomi főváros központjában kedden százezrek tüntetnek Hoszni Mubarak államfő távozásáért; a szervezők egymillió tüntetőben reménykedtek, országszerte valóban tüntettek is ennyien az elnök távozásáért. A kairói demonstráció valamennyi szónoka arra szólította fel az államfőt, hogy legkésőbb péntekig távozzon a hatalomból. Mohamed el-Baradei, a Nobel-békedíjas nemzetközi jogász, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség volt vezetője a BBC-nek úgy nyilatkozott, hogy reményei szerint a 30 éve az országot vezető Mubarak még péntek előtt távozik a hatalomból, és nem akar vérontást.

A tüntetés közben erős a katonai jelenlét, helikopterek köröznek a városközpont felett.
A Hoszni Mubarak egyiptomi államfő lemondását követelő tömegdemonstráció résztvevői gyülekeznek a kairói Tahrír téren (MTI/EPA)

A Hoszni Mubarak egyiptomi államfő lemondását követelő tömegdemonstráció résztvevői gyülekeznek a kairói Tahrír téren (MTI/EPA)

Az elnököt felkötve ábrázoló táblákat, és “Lehullik a fejed!” feliratú transzparenseket is látni.

Hírügynökségi beszámolók szerint a tömeg vidám, sok család gyermekeivel együtt, jó hangulatban ment az utcára a hatalomváltásért.

“A vérontás elkerülése” érdekében a hatalomból való távozásra szólította fel kedden az elnököt ötven egyiptomi emberjogi szervezet. “Mubarak elnöknek tiszteletben kell tartania az egyiptomi nép akaratát”, valamint “egy minden pártot, politikai erőt és civilszervezetet képviselő bizottságnak új alkotmányt kell írnia” – olvasható a közös közleményben. Követelik továbbá, hogy “az igazságszolgáltatás felügyelete alatt hat hónapon belül tartsanak szabad és átlátható parlamenti és elnökválasztásokat”. pp

Multisource political news, world news, and entertainment news analysis by Newsy.com

A szegények lázadása

A fiatalkori munkanélküliség régóta “időzített bomba” volt az észak-afrikai térségben, most pedig felrobbant – értékelte a helyzetet Dominque Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója.

A közgazdász szerint a tiltakozó mozgalmak rávilágítanak arra, hogy a kormányoknak nem csupán a makrogazdasági adatokra kell koncentrálniuk, hanem a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésére is. Strauss-Kahn arra is felhívja a figyelmet, hogy az elmúlt évben beindult gazdasági növekedésből a gazdagok profitáltak. Részletek itt.

Idő kérdése a hatalomváltás

Az amerikai kormány Egyiptomba küldte volt nagykövetét, Frank Wisnert, hogy tárgyaljon a rendszer magas rangú képviselőivel, és nyomatékosítsa a demokratikus reformokat szorgalmazó amerikai álláspontot.

Politikai elemzők már arról beszélnek, nem az a kérdés, hogy Mubarak távozik-e a hatalomból, hanem az, hogy mikor és milyen körülmények között.

“A hatalom átadása már elkezdődött. A legfontosabb most Mubarak távozásának megszervezése, mert gondoskodni akarnak arról, hogy az méltóságteljesen menjen végbe. A hadsereg – védendő a mundér becsületét – támogatja, hogy így történjen, és nem másképp” – mondta Steven Cook, a Council on Foreign Relations (CFR) amerikai elemző intézet egyik munkatársa.

Az országot a monarchia 1952-es megdöntése óta irányító egyiptomi hadseregnek döntő szava lesz abban, hogy ki lép Mubarak helyébe. Egyesek arra számítanak, hogy a hadsereg megtartja hatalmának egy jelentős részét, de közben elégséges mennyiségű reformot vezet be annak érdekében, hogy elejét vegye az újabb tiltakozásoknak.

A hadsereg csak figyel

A hadsereg hétfőn bejelentette, hogy nem fog erőszakot alkalmazni a tüntetőkkel szemben, s követeléseiket “legitimnek” nevezte.

Minden nemzetközi értékelés szerint ez a bejelentést adott új irányt az egyiptomi eseményeknek, és bátorította az egyiptomiakat a demonstrációkon való részvételre.

A külföldi országok igyekeznek minél gyorsabban kimenekíteni állampolgáraikat Egyiptomból.

Obama megszólalt

Bár az izraeli újságok bírálták az Egyesült Államokat, ugyanis szerintük európai partnereivel együtt “készségesen hagynak cserben egy megbízható szövetségest, csak hogy megfeleljenek a politikai korrektség divatos ideológiájának”, Barack Obama amerikai elnök felszólította Hoszni Mubarak egyiptomi államfőt, hogy ne jelöltesse újra magát a következő elnökválasztáson.

Az amerikai elnök személyes üzenetét a CNN hírtelevízió szerint Frank Wisner volt kairói amerikai nagykövet adta át az egyiptomi vezetőnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik