Külföld

Obama Egyiptomról tárgyal

admin
admin

2011. 01. 31. 06:49

Több térségbeli és nyugati szövetségesével tárgyalt Barack Obama amerikai elnök az egyiptomi válságról.

Obama szombaton Recep Tayyip Erdogan török és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, valamint II. Abdalláh jordániai királlyal, vasárnap pedig David Cameron brit miniszterelnökkel egyeztette álláspontját. A vezetők politikusok abban állapodtak meg, hogy figyelemmel követik a válságot, és folyamatos kapcsolatban maradnak egymással.

A beszélgetések során Obama kifejtette: az Egyesült Államok arra koncentrál, hogy ne terjedjen tovább az erőszak, és támogatja az egyiptomiakat alapvető emberi jogaik és szabadságaik gyakorlásában. Washington rendezett átmenetet szeretne, azt akarja, hogy a régi kormányt felváltó új kabinet feleljen meg az egyiptomi nép várakozásának.

A brit miniszterelnöki hivatal vasárnap kiadott közleményében hangsúlyozta, hogy Cameron és Obama teljes mértékben azon álláspontot képvisel. Mindketten elítélték az erőszakot, és felszólították Hoszni Mubarak egyiptomi elnököt, hogy ne tiportassa el a kormányellenes tüntetéseket, tartsa tiszteletben a gyülekezési és a véleménynyilvánítási jogot. Cameron bírálta az egyiptomi hatóságokat amiatt, hogy akadályozzák az internet működését.

II. Abdalláh vasárnap felhívta Mubarakot, hogy áttekintsék a helyzetet. “A király biztonságot, stabilitást és fellendülést kívánt a baráti ország Egyiptomnak” – jelentette a Petra hivatalos jordániai hírügynökség.

Ammánban immár második egymást követő napon több százan tartottak ülősztrájkot Egyiptom nagykövetsége előtt. “Mubarak, áruló és ügynök vagy” – skandálták a tüntetők.

A jordániai uralkodónak ugyancsak növekvő elégedetlenséggel kell szembesülnie. Január közepe óta három kormányellenes tüntetés volt az országban, s a király megtöbbszörözte az elégedetlenkedők leszerelését célzó erőfeszítéseit.

Angela Merkel német kancellár ugyancsak beszélt Mubarakkal vasárnap. A kancellár arra kérte az egyiptomi elnököt, hogy ne engedélyezze erőszak alkalmazását a tüntetők ellen, biztosítsa a gyülekezési szabadságot és az információkhoz való hozzáférést. Szükségesnek nevezte azt is, hogy az új egyiptomi kormány kezdje meg mielőbb a megígért reformok megvalósítását.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.