Nagyvilág

Egyiptom katonákat küldhet a Sínai-félszigetre

Egyiptom izraeli beleegyezéssel két zászlóaljnyi katonát küldhet a Sínai-félszigetre. Erre még nem volt példa a két ország közötti békeszerződés megkötése óta.

A nevük elhallgatását kérő illetékesek elmondták, hogy a döntés vasárnap született meg erről, Kairó kérésére. A mintegy 800 egyiptomi katona a félsziget déli csücskében, Sarm-es-Sejk környékén fog állomásozni.

Egyiptom nem erősítette meg, a békeszerződést felügyelő nemzetközi megfigyelő erők parancsnoksága pedig nem kommentálta a hírt.

Az 1979-es békeszerződésben Egyiptom vállalta, hogy demilitarizálja az Izraellel határos félsziget nagy részét. 2005 óta azonban határőröket és rendőrséget tarthat ott. A katonák kivezénylésének engedélyezésére Jeruzsálemben nem adtak hivatalos magyarázatot, de aggodalmakat kelt, hogy a rendszer meggyengülést palesztin csoportok kihasználják a fegyvercsempészetre a Gázai övezetbe. Az izraeli rádió szerint a katonák azt fogják biztosítani, hogy a helyzet ne csússzon ki az ellenőrzés alól.

Szombaton arról érkezett hír, hogy beduin fegyveresek megöltek három egyiptomi rendőrt Rafahnál, az egyiptomi-izraeli határ közelében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik