Nagyvilág

Újabb országra terjedt át a tüntetéssorozat

Szudánban kormányellenes tüntetést vert szét a rendőrség.

Rendőrök diákokat vertek meg és vettek őrizetbe vasárnap reggel Kartúm központjában – közölték szemtanúk, miután a szudáni fővárosban kormányellenes tüntetés kezdődött. Rendőrök tucatjai ütlegelték gumibotokkal a kormány lemondását követelő tüntetőket, és néhányat őrizetbe vettek közülük – közölte az egyik részvevő a Reuters brit hírügynökséggel. Egy másik szemtanú arról számolt be, hogy a rohamrendőrség legalább két egyetem területén könnyfakasztó gránátokat is bevetett és bekerítette a tüntető diákokat.

Ezt követően állig felfegyverzett rendőrök kezdtek járőrözésbe Kartúm főbb útvonalain. A kormánylapok első oldalukon arra szólították fel az embereket, hogy ne menjenek az utcákra.

A vasárnapi kartúmi diákmegmozdulást a Facebook közösségi hálózatón továbbított üzenetek kezdeményezték a tunéziai és főként a szomszédos Egyiptomban zajló népfelkelés hatására. A szudáni diákság a kormányt teszi felelőssé a magas fogyasztói árakért és a szabadságjogok csorbításáért, a ezért a kabinet távozását követeli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik