Külföld

Függetlenedik Dél-Szudán

admin
admin

2011. 01. 30. 09:44

A dél-szudániak az elszakadás mellett döntöttek.

Az összes szavazat megszámlálása alapján a szavazók 98,83 százaléka voksolt az elszakadásra. Csan Rik Madut, a népszavazási bizottság alelnöke viszont azt közölte,
hogy az elszakadást igenlő szavazatok aránya meghaladta a 99 százalékot
is.

Az eredményt még a nap folyamán ünnepélyes keretek között hivatalosan kihirdetik Dzsubában, az országrész fővárosában. A ceremónián részt vesz Salva Kiir, az eddig félautonómiát élvező terület és a majdani állam elnöke.

A népszavazást az a 2005-ben megkötött békemegállapodás irányozta elő, amely véget vetett Észak és Dél több évtizedes polgárháborújának. Az ellenségeskedésekben 2 millióan haltak meg, és 4 millió ember kényszerült otthona elhagyására.

A szavazási bizottság korábban megerősítette, hogy a referendum érvényes, mivel a lakosságnak az előírt 60 százaléknál nagyobb része vett részt rajta.

A választás kimenetele már korábban sem volt kétséges, de a Szudán olajtermelésének nagy részét adó déli országrész politikai vezetői visszafogottan reagáltak az előzetes eredményekre és azt tanácsolták híveiknek, hogy tartózkodjanak az északiak indulatait esetleg felszító hangos ünnepléstől.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.