Külföld

Száznál több áldozat Egyiptomban

admin
admin

2011. 01. 30. 07:38

Már több mint száz ember vesztette életét az Egyiptomban kedd óta tartó kormányellenes tüntetéseken, a sebesültek száma pedig kétezer körül mozog - közölték rendőrségi és egészségügyi források.

A hatóságok hivatalos adatokat nem tettek közzé, így a valós számok nagyon mások is lehetnek, tekintettel az utcákon kialakult zűrzavarra.

Szombaton rendőrök 17 tüntetőt lőttek agyon a Kairótól 140 kilométerre délre fekvő Ben-Szuef városban, ahol két rendőrőrsöt próbáltak megrohamozni a lázongók. Nyolc további embert Kairóban lőttek le, amikor egy börtön foglyai megpróbáltak kitörni. Kairóban, Szuezben és Alexandriában a pénteki összecsapások 68 ember életét követelték. A tiltakozó mozgalom első három napján heten vesztették az életüket.

Szokatlan csend

Szokatlan csend telepedett az örökké nyüzsgő Kairóra szombat éjjel. A hadsereg egységei által ellenőrzés alá vont egyiptomi fővárosban ostromállapot alakult ki, a rendőrök eltűntek az utcákról, és a fosztogatóktól tartó helyi lakosok afféle önvédelmi brigádokat alakítva mindenhol maguk járőröztek.

Este ismét lángokban állt a kormányzó Nemzeti Demokrata Párt kairói székháza, de tűzoltót sehol nem lehetett látni. Az al-Dzsazíra katari székhelyű hírtelevízió jelentése szerint orvlövészek tüzeltek a belügyminisztérium épületének megrohamozására induló tüntetőkre.

Szombat este nyolc órára tetőfokára hágott a pánik, amikor világossá vált, hogy csak önmagukra számíthatnak a polgári lakosok az üzleteket és lakóházakat fosztogató bandák ellenében. A helyzetet a hadsereg mentette meg: bejelentették, hogy Kairóban mindenhol katonákat vezényelnek az utcákra, és “forró vonalat” nyitottak a védelemre szorulóknak.

Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség helyszíni beszámolója szerint éjfél körül a hidakon és a főutakon harckocsik várakoztak, a hadsereg ellenőrzés alatt tartotta a helyzetet. Mindazonáltal a helyiek továbbra is járőröznek lakhelyük közelében. A belváros gyakorlatilag elnéptelenedett. A központi Tahrír teret viszont még mindig tüntetők százai lepik el, de a hangulat békés.

A fosztogatók ellen védekeznek

A katonák eközben átfésültek minden kerületet, a fosztogatók után kutatva. Helyenként lövések is eldördültek, több embert letartóztattak. Az Egyiptomi Múzeumot nemcsak katonák, hanem tüntetők százai is védték, élő pajzsként útját állva a rablóknak. A hadsereg közölte, hogy a törvényt sértőknek hadbíróság előtt kell felelniük tetteikért.

Nehezíti a helyzetet, hogy az ország börtöneiből köztörvényes rabok ezrei szöktek meg. Csak el-Fajjúm városban legalább ötezer bűnöző tört ki a börtönből, s eközben megölték a biztonsági szolgálat vezetőjét, Muhammed Batran dandártábornokot. A hadsereg biztonsági megfontolásokból lezárta a Kairót és Alexandriát összekötő autópályát. Hasonló a helyzet Egyiptom más városaiban is. Alexandriában fosztogatók titkosügynöknek adták ki magukat, és így akartak kirabolni egy bankot, de a kísérletük kudarcba fulladt. Szuezben kirabolták az al-Dzsazíra hírtelevízió forgató csoportját.

Egyiptomban a vasárnap munkanap, de a bankok és tőzsde nem nyit ki. A zavargások által okozott veszteségek már 11,8 milliárd dollárra rúgnak. Ugyanakkor a Szuezi-csatornán továbbra is zavartalan a forgalom.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Cegléd, 2011. augusztus 14.
A ceglédi Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.