Nagyvilág

A Progressz elért az űrállomáshoz

A Progressz M-09M vasárnap hajnalban, az eltervezett időpontban, közép-európai idő szerint 3.39-kor automatikus üzemmódban hozzákapcsolódott a Nemzetközi Űrállomáshoz.

Az állomáson tartózkodó űrhajósok a csatlakozás után mintegy négy órával, a hermetikusság ellenőrzése után nyitották ki az átjárót.

A pénteken felbocsátott Progressz M-09M 2666 kilogramm hasznos terhet szállított: egyebek között ruhaneműt, tisztálkodó szereket, előre csomagolt és friss élelmiszereket, 502 kilogramm üzemanyagot, 50 kilogramm oxigént, 420 kilogramm ivóvizet és az amerikai szegmensbe 371 kilogrammnyi csomagot.

Mindezen felül az űrhajóval az állomásra érkezik több eszköz az orosz kísérletekhez és a Kedr elnevezésű miniszputnyik, amelyet az orosz űrhajósok indítanak majd el kézi vezérléssel a február 16-ra betervezett következő űrsétájukon.

A kis szputnyik neve az első űrrepülésre emlékeztet: Kedr (Cédrus) volt Jurij Gagarin hívó neve, amikor ötven éve, 1961. április 12-én a világon elsőként a világűrben megkerülte a Földet.

Az alig 30 kilogrammos Kedr egyebek között üdvözlő üzeneteket küld majd 15 nyelven, továbbít a Földről készült fényképeket és telemetrikus adatokat, és Gagarin űrrepülésének 50. évfordulója alkalmából közvetíti majd számos ország gyerekeinek gondolatait az első űrrepülésről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik