Nagyvilág

Egyiptom – Washingtontól kér támogatást el-Baradei

Az egyiptomi változások támogatását kérte az Egyesült Államokból Mohammed el-Baradei egyiptomi ellenzéki vezető amerikai televízióállomásoknak adott vasárnapi nyilatkozataiban.

A Bécsből csütörtökön hazatért Nobel-békedíjas politikus, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője a CNN-nek nyilatkozva állásfoglalásra szólította fel Barack Obama amerikai elnököt. “Jobb volna, ha Obama elnök nem válna az utolsóvá, aki azt mondja Mubarak elnöknek, hogy ‘ideje távoznod’ ” – fogalmazott el-Baradei.

Hasztalannak nevezte a Mubarakhoz intézett, demokratikus és gazdasági reformokat sürgető felszólításokat. “Az amerikai kormány nem kérheti az egyiptomi néptől, hogy elhiggye: egy 30 évig hatalmon lévő diktátor lesz az, aki bevezeti a demokráciát” – mondta a CBS vasárnapi politikai magazinjában el-Baradei. “Az első dolog, ami nyugodttá teheti a helyzetet, az az, hogy Mubarak bizonyos méltósággal távozzon. Attól félek, hogy ellenkező esetben véres fejlemények lesznek. Önöknek (az Egyesült Államoknak) abba kel hagyniuk a diktátor támogatását és a népnek kell szurkolniuk” – tette hozzá.

El-Baradei tagadta, hogy a Muzulmán Testvériség nevű ellenzéki mozgalom, amely őt támogatásáról biztosította, szélsőséges lenne. “Nem szélsőségesek. Semmiképp se alkalmaznak erőszakot”. A rezsim elhitette a Nyugattal, az Egyesült Államokkal, hogy ha nem támogatja őt, s az elnyomást, akkor az al-Kaidához hasonló iszlamisták veszik át a hatalmat Egyiptomban – mondta. El-Baradei tagadta, hogy az országában zajló megmozdulások mögött a radikális iszlám állna.

A politikus kijelentette: nem hiszi, hogy a hadsereg, ha parancsot kap, a nép ellen fordul. “Azt hiszem, a hadsereg nagyon is a nép oldalán áll” – hangoztatta.

MIndeközben a kairói törvényhozás elnöke bejelentette, hogy felülvizsgálják a legutóbbi, az ellenzék által szabálytalannak minősített parlamenti választások eredményét. Fati Szurur, a Népi Gyűlés elnöke közölte, hogy a parlament feloszlatását is egyre többen követelik, de ezt a kérdést még vizsgálják a legfelsőbb semmítőszéken.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik