Nagyvilág

Van Rompuy az erőszak és vérontás beszüntetését követeli

Az erőszak és a vérontás beszüntetésére szólított fel Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke szombaton, az egyiptomi eseményekre reagálva. A Muzulmán Testvériség bejelentkezett Egyiptomért.

“Mélyen aggódom az erőszak spirálja miatt, amely a párbeszédet még nehezebbé tevő helyzethez vezethet” – áll az EU elnökének nyilatkozatában.

testvériség

“Békés hatalomátadásra” szólított fel szombaton a Muzulmán Testvériség betiltott, de megtűrt egyiptomi vallási ellenzéki mozgalom. A legrettegettebb ellenzéki alakulat közleménye a Mubarak-rendszer elleni tüntetések ötödik napján látott napvilágot.

“Az alapvető emberi jogok, köztük a szólásszabadság, a tájékoztatás és a gyülekezés szabadsága, valamint a társadalmat megillető jogok lényeges alkotóelemei annak a demokráciának, amelyért az egyiptomi nép, főként a fiatalok küzdenek” – írta.

“A történelem megmutatta, hogy a párbeszéd is elvezethet a változáshoz egy ezt elősegítő környezetben, anélkül, hogy erőszakhoz vagy katonai leszámoláshoz kellene folyamodni. Ezért felszólítok mindenkit az erőszak beszüntetésére a vérontás megállítása érdekében, mindazok – köztük politikai személyiségek – szabadon engedésére, akiket politikai okokból tartóztattak le, vagy vettek házi őrizetbe, valamint arra, hogy léptessék életbe a szükséges reformokat” – olvasható a nyilatkozatban.

Herman Van Rompuy végül őszinte reményét fejezte ki, hogy Hoszni Mubarak elnök nyitottságra vonatkozó ígérete konkrét cselekedetekben ölt testet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik