Nagyvilág

Sme: Meghátrálhat-e Orbán?

Meghátrálhat-e Orbán cím alatt közölt kommentárt a magyar-szlovák kettős állampolgárságról a Sme című pozsonyi liberális napilap szombaton.

Az újság szerint Iveta Radicova szlovák miniszterelnöknek igaza van, amikor azt állítja, hogy a magyar kettős állampolgárság kérdését rendes államközi szerződéssel kellene rendezni, úgy, ahogy ez a civilizált európai országokban szokás.

A jelek szerint Pozsony ezt akarta a kezdetektől fogva, de Radicová feleslegesen elvesztegetett egy fél évet, hogy ezt nem mondta ki, s ahelyett naivan úgy tett, mintha ezt a politikai problémát bármiféle bizottsági szinten meg lehetne oldani. Ez kedvezett Orbán Viktornak, aki húzta az időt arra számítva, hogy a kritikusok lassan elfáradnak, s ráadásul arra is rájönnek, hogy Brüsszel sem segít nekik.

“Ez a taktika továbbra is sikeres lehet, mert Szlovákiának, ha nem akarja igazságtalanul büntetni saját állampolgárait, akkor lényegében nincsenek eszközei, hogy Orbánt bármiféle megállapodásra kényszerítse” – írta Peter Morvay, a szerző.

Megjegyezte: a magyar kormánypolitikusok ugyan már észrevették, hogy romlott nemzetközi pozíciójuk, mérsékelték a retorikájukat és “finoman” kompromisszumokat helyeztek kilátásba, de “semmi sem vall arra, hogy ez több lenne szavaknál”.

“Egy korrekt szerződés megkötése Szlovákiával a kettős állampolgárságról Orbántól két lényeges engedményt követelne, ami áthághatatlan akadálya lehet a hozzá hasonló autoriter politikus számára, aki sokat ad presztízsére és saját tévedhetetlenségének mítoszára” – jegyzi meg Morvay.
“Először is be kellene ismernie, hogy a kettős állampolgárság nemcsak Magyarország belügye, amelyhez senkinek semmi köze, s ezért erről senkivel sem kell tárgyalni. Ez a leggyakoribb állítás és hazugság, amellyel Budapest a kettős állampolgárságot körülfonta” – írja a szerző.

“Ha ráadásul a szerződés kizárná a szomszédos államokban élő magyarok szavazati jogát, akkor az egész ügy értelmét vesztené a Fidesz számára – a kezdetektől fogva elsősorban az új hívek toborzása volt a cél” – mutat rá Morvay.

Szerinte ezért nem szabad komolyan venni Orbán ígéretét, hogy a magyar kormány nem fog kampányolni Szlovákiában a kettős állampolgárság érdekében. A következő magyar választások előtti kampányról már nem is beszélve – zárja írását a Sme.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik