Nagyvilág

Mubarak meghátrált

Az elmúlt napok tüntetései nyomán elrendelte a kormány lemondását és a hét végén új kormányt nevez ki az egyiptomi államfő.

Mindezt maga Hoszni Mubarak jelentette be helyi idő szerint szombat kora hajnalban az állami televízióban elhangzott, az ország lakosságához intézett beszédében. A tüntetők követelései kapcsán az elnök több demokráciát és nagyobb szabadságot, általánosságban politikai, gazdasági és szociális reformokat ígért. Ígéretet tett arra, hogy az új kormány nagyobb erőfeszítéseket tesz majd a munkanélküliség, az árak és általában a szegénység csökkentésére.

Mubarak egyetlen szót sem szólt a lemondását célzó követelésekről, és azt hangoztatta, hogy a káoszt mindenképp el kell kerülni. “A káosz nem jelent demokráciát, Egyiptomnak stabilnak és biztonságosnak kell maradnia” – fogalmazott Mubarak, aki első alkalommal nyilatkozott a televízióban a több napja tartó tüntetések kezdete óta.

obama beszólt

Az Egyesült Államok kiáll az egyiptomiak jogai mellett és felszólítja a kairói kormányt, hogy tartózkodjon az erő alkalmazásától – jelentette ki helyi idő szerint péntek este Washingtonban Barack Obama amerikai elnök

A rendet fenn kell tartani – szögezte le a 82 éves államfő, és védelmébe vette a tüntetőkkel szemben erőszakot alkalmazó biztonsági erőket. Úgy értékelte, hogy a kormányellenes megmozdulások részét jelentették az “Egyiptom destabilizálását célzó összeesküvésnek” és arra irányultak, hogy “aláássák rendszerének törvényességét”.

Mubarak azt állította, hogy a biztonsági erőket utasította a tiltakozók véleménynyilvánítási szabadságának tiszteletben tartására. “Az erőszakos cselekmények és a vandalizmus nyomán azonban a hatóságoknak nem volt más választásuk, minthogy biztosítsák a rendet” – fogalmazott az elnök, hozzátéve: “továbbra sem riad vissza attól, hogy minden szükséges döntést meghozzon a biztonság fenntartása érdekében.”

tovább tüntetnek

A kormány leváltását és az óvatos reformokat ígérő elnöki beszéd után is folytatódtak a tüntetések szombat hajnalban Kairóban – jelentette szemtanúkra hivatkozva a Reuters hírügynökség.
A kijárási tilalom ellenére tüntetők százai valósággal megszállták a főváros központi terét, a Tahrir teret, és változatlanul Hoszni Mubarak államfő lemondását követelték.
“Meg akarjuk változtatni a rendszert” – skandálták a tiltakozók a szemtanúk szerint. A hadsereg – amely korábban többször is kiszorította a tüntetőket a térről – ezúttal nem avatkozott be az eseményekbe.

A tüntetők és a biztonsági erők közötti összecsapásokban Kairóban és az ország más városaiban az elmúlt napokban mintegy 20 személy vesztette életét, és több mint ezren sebesültek meg. Mindezzel összefüggésben az elnök sajnálkozását fejezte ki az “ártatlan áldozatok” miatt.

Mubarak három évtizedes uralma óta még soha nem voltak olyan méretű tiltakozó megmozdulások Egyiptomban, mint most.
Mubarak beszéde idején Kairóban az éjszakai kijárási tilalom ellenére folytatódtak a tüntetések, és a tömeg továbbra is lemondását követelte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik