Nagyvilág

WikiLeaks: Az USA pénzelte az egyiptomi demokratikus mozgalmat

Az Egyesült Államok több millió dollárral támogatta az egyiptomi demokratikus szervezeteket Hoszni Mubarak elnökkel szemben - írta az Aftenposten című norvég napilap pénteken a WikiLeakstől kapott információkra hivatkozva.

Az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) 2008-ban 66,5, 2009-ben pedig 75 millió dollárt irányzott elő a demokráciát és jó kormányzást célzó egyiptomi programok támogatására egy, a kairói amerikai nagykövetségén 2007. december 6-án kelt diplomáciai távirat szerint.

„Mubarak mélységesen kételkedő az Egyesült Államok demokráciát terjesztő szerepével kapcsolatban – szerepelt egy 2007. október 9-ei táviratban. Mindenesetre az amerikai kormányprogramok az egyiptomi változás jegyében segítenek a demokratikus intézmények létrehozásában és az egyének hangjának felerősítésében.”

A feljegyzés szerint a Washington által folyósított összegek a demokráciát terjesztő egyiptomi és amerikai civil szervezetek mellett egyúttal egyes, az egyiptomi kormány által ösztönzött programokat is lefedtek.

Egy harmadik, 2008. február 28-án kelt távirat arról számolt be, hogy Fajza Abu-an-naga nemzetközi együttműködési miniszter levélben kérte a követségtől 10 szervezet támogatásának megszüntetését, mivel „azok hibásan szerepeltek nem kormányzati szervezetekként”.
Egy 2008. október 20-án feljegyzett negyedik dokumentum szerint Gamalt – Hoszni Mubarak fiát, és többek szerint az elnöki tisztség „várományosát” – szintén „bosszantják a demokráciát és a jó kormányzást ösztönző közvetlen amerikai pénzügyi segélyek”.

Az Aftenposten – amely 250 ezer diplomáciai dokumentumot szerzett meg a WikiLeakstől – azt írta, hogy az anyagi támogatásokkal az Egyesült Államok közvetlenül hozzájárult a Mubarak „elnököt ellenző erők kialakulásához”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik