Külföld

Sme: pozsonyi mosolyok Orbánnak

admin
admin

2011. 01. 28. 09:54

"A szlovák kormány eddigi hozzáállása Orbán Viktor magyarországi "irányított demokráciájához" a nyugati politikusok kínai útjait idézi" - kommentálta a magyar miniszterelnök szlovákiai látogatásáról a liberális szlovák napilap.

A nyugati politikusok szándékuk szerinti pragmatizmusukra hivatkozva nyíltan nem bírálják az emberi jogok helyzetét Kínában, de azt állítják, hogy ezt nem nyilvános találkozóikon megtették, amit elhihetünk nekik, meg nem is. Orbán természetesen nem diktátor, Magyarországon nincs diktatúra, s nem sértik meg tömegesen az emberi jogokat. “Orbán és Magyarország azonban Európában vannak, ahol magasabbak a követelmények a politikusok demokratikusságával szemben, mint a Távol Keleten” – jegyzi meg cikkében Peter Morvay, a szerző.

Azt állítja, hogy Orbán politikájában “nem teljesíti” ezeket a jogos követelményeket, ezért ilyen esetben mindenkinek, aki szívén viseli a demokráciát, “hangosan és egyértelműen tiltakoznia kellene”.

Morvay szerint az Orbán-kormánnyal a szlovák kormánynak is pragmatikusan együtt kell működnie az olyan dolgokban, amelyek hasznára válnak mindkét ország lakosságának, mint például az észak-déli gázvezeték, de Iveta Radicová kabinetjének jól meg kell gondolnia, hogy “ebben az együttműködésben – különösen annak jelképes szintjén – meddig megy el, nehogy azok között találja magát, akik Orbán lépéseit elfedik és törvényesítik”.

“Ha Radicová (Orbán) tevékenységét ma is diplomatikus frázisokkal intézi el, kivételesen igaza lesz Ficónak abban, hogy Radicová és (Mikulás) Dzurinda hozzáállásukkal Orbánt szolgálják” – mutat rá a szerző.

“Az Orbánhoz való pozitív hozzáállás fenntartása nagyon megkárosíthatja Szlovákiát” – zárja kommentárját a Sme.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.