Nagyvilág

Slota: felesleges egy cső miatt fogadni Orbánt

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke szerint téves Iveta Radicová kormányának elképzelése, hogy Szlovákia energiabiztonságát a Magyarországgal való együttműködéssel erősítse meg.

“Ha valaki egyszer Ukrajnában elzárta a csapot, akkor ezt a magyarok bármikor megteszik, és még nagyobb örömmel” – jelentette ki Ján Slota a TASR hírügynökségnek pénteken a magyar-szlovák gázvezeték tervezett aznapi aláírására célozva.

Slota szerint az SNS tisztában van vele, hogy Szlovákia energiabiztonsága nagyon fontos, de “egy cső miatt” hivatalos látogatáson fogadni a magyar kormányfőt Pozsonyban, s egy szlovák-magyar megállapodást aláírni “felesleges”, ráadásul a gázt Lengyelországon keresztül is meg lehetne kapni.

Slota nem ért egyet Radicovával, aki szerinte “ott ad teret Orbánnak, ahol egész Európa becsukja előtte az ajtót”. Leszögezte: a vezető magyar politikusok ilyen gyakori látogatásai Szlovákiában, amikor “drámai” a két ország közti viszony, “provokáció”. A politikusnak meggyőződése, hogy a mai magyar kormány, a parlament és az államfő lépései a Trianoni szerződés megkérdőjelezését célozzák.

Orbán Viktor pénteken egynapos hivatalos munkalátogatást tesz Szlovákiában. Orbán és Radicová megállapodást írnak alá egy magyar-szlovák gázvezeték létrehozásáról. A kormányfő előtt egy héttel Schmitt Pál magyar államfő járt hivatalosan Pozsonyban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik