Külföld

Lemondott a tunéziai külügyminiszter

admin
admin

2011. 01. 27. 19:44

Lemondott Kamel Mordzsane, a tunéziai átmeneti kormány külügyminisztere csütörtökön, miután a lakosság napok óta tüntetéseken követeli, hogy a kabinetből távozzanak az elűzött Zin el-Abidin ben Ali elnök pártjának tagjai.

Kamel Mordzsane a múlt héten már kilépett az eddigi kormánypártból, az Alkotmányos Demokratikus Egyesülésből (RCD), de ez kevésnek bizonyult a tüntetők lecsillapításához.
Ben Ali a szegénység, a korrupció és az elnyomás elleni tiltakozásul több héten át tartó tüntetések hatására január 14-én külföldre menekült, Szaúd-Arábiában keresett menedéket. Azóta ideiglenes kabinet próbálja irányítani az országot, s a kormánynak az RCD számos tisztségviselője is tagja. A kormányszóvivő szerdán csütörtökre ígérte a kormányátalakítás bejelentését.

Közben a befolyásos UGGT szakszervezeti szövetség felhívására Tunéziában több ezer ember részvételével folytatódtak a tüntetések, hogy továbbra is nyomás alatt tartsák a kormányzatot a bukott rendszer embereinek eltávolítása érdekében.

A főváros, Tunisz fő sugárútján több ezer ember követelte a kabinet lemondását. Előzőleg tüntetők egy csoportja áttörte a miniszterelnöki hivatal köré vont rendőrkordont. A hivatalnál korábban százak ütöttek tábort, s nem akarnak távozni onnan a kormány lemondásáig.

Tüntetés volt a tunéziai “jázminos forradalom” bölcsőjében, Szidi Buzidban is. Ebben a városban gyújtotta fel magát december 17-én egy megszégyenített fiatal árus, tettével népfelkelést robbantva ki a korrupt rendszer ellen.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Cegléd, 2011. augusztus 14.
A ceglédi Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.