Nagyvilág

Szétverték a Mubarak elleni tüntetést

Kétszáz tüntetőt vettek őrizetbe Egyiptom fővárosában a Hoszni Mubarak elnök elleni tüntetés során- közölték a helyi hatóságok.

Az Associated Press hírügynökség értesülése szerint ez a szám jóval nagyobb, mint amire korábban számítani lehetett. Az AFP pedig úgy tudja: az egyiptomi belügyminiszter őrizetbevétellel fenyegetett mindenkit, aki ma kormányellenes tüntetésen vesz részt.

A rendőrség önnygázt, gumilövedékeket, illetve gumibotot vetett be Kairóban a Hoszni Mubarak elnök távozását követelő, több tízezres tüntető tömeg ellen.

Szemtanúkra hivatkozó hírügynökségi jelentések szerint a rendőrök igyekeztek kiszorítani a tüntetőket a főváros központi teréről, és a környező mellékutcákba hajtották őket. Az egész teret közben a bevetett könnygáz keltette felhő árasztotta el. A hatóságok több tüntetőt letartóztattak, ezek száma azonban egyelőre nem ismeretes.

Mintegy húszezer kormányellenes tüntető vonult fel kedden délután Kairóban, hogy a tunéziai eseményeken felbuzdulva az országot csaknem három évtizede vezető Hoszni Mubarak elnök távozását követelje. Évek óta ez volt a legnagyobb szabású tüntetés az arab világ vezető hatalmának számító észak-afrikai országban. Kormányellenes megmozdulások voltak Kairó más kerületeiben, valamint az északi országrészben fekvő Alexandriában, a déli Asszuánban, a Nílus deltavidékén fekvő Aszjútban, a Szuezi-csatorna melletti Iszmáilíjában, s a Sínai-félszigeten is.

A korábbi jelentések szerint a tüntetések eddig három halálos áldozatot követeltek. Kairóban egy rendőr, Szuezben pedig két tüntető vesztette életét. A korábbi elnök bukását eredményező tunéziai tüntetésekhez hasonlóan az egyiptomi megmozdulások is internetes közösségi oldalakon, a Facebookon és a Twitteren szerveződtek; 90 ezren jelezték előre részvételüket. A mikroblog-szolgáltatásokat nyújtó twitter.com oldalt a hatóságok kedd óta blokkolják, az elérhetetlenné vált az egész országban.

Az egyiptomi kormánynak fogékonynak kell lenni a nép törekvéseire – reagált a washingtoni Fehér Ház a Hoszni Mubarak államfő távozását követelő keddi kairói megmozdulásokra.

A közlemény szerint a kormánynak komolyan veendő alkalma van arra, hogy válaszoljon az egyiptomi nép törekvéseire, bevezessen politikai, gazdasági és szociális reformokat, amelyek javíthatják az emberek életminőségét, segíthetik az ország felvirágzását.

Washington azt is közölte: elvárja Kairótól, hogy a tiltakozásokkal szemben békés eszközökkel lépjen fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik