Nagyvilág

Hamarosan eldőlhet a Nabucco sorsa

A következő hónapokban várhatóan döntés születik a Nabucco gázvezeték ügyében - mondta Joschka Fischer volt német külügyminiszter, lobbista szerdán egy bécsi konferencián.

Fischer, a Nabucco konzorciumban résztvevő OMV és RWE vállalatok lobbistája az APA osztrák hírügynökség tudósítása szerint nagy előrelépésnek tartja az Európai Bizottság közelmúltbeli azerbajdzsáni látogatása alkalmával megszületett EU-azeri megállapodást. Az esetleges észak-iraki földgázforrásokat illetően óvatosan nyilatkozott Fischer. “Úgy tűnik, Erbíl (az autonóm régió központja) és Bagdad között a megfelelő irányba haladnak a kapcsolatok” – mondta.

A Nabucco gázvezetékkel kapcsolatban eddig tett előkészületek megérettek a végső döntésre a beruházásról, amely az év első felében megszülethet – mondta Fischer.

Werner Auli, az OMV gázüzletágának vezetője előző nap azt mondta, az idei döntő év lesz a Nabucco gázvezeték szempontjából. Auli szerint akkor döntenek véglegesen a beruházásról, ha az azerbajdzsáni Sah-Deniz-II gázmezőről elegendő gázt tudnak lekötni a Nabucco számára. Mint elmondta, jelenleg kemény tárgyalásokat folytatnak a gázmező kiaknázásáért felelős konzorciummal, és ennek március végi lezárásán dolgoznak.

Bár Auli még feltételesen fogalmazott, az Európai Bizottság (EB) keddi nyilatkozata szerint már biztosított a Nabucco földgázvezeték ellátása: a Kaszpi-tenger térségének földgázkitermelő országai támogatják az orosz forrásoktól független projektet és konkrét ígéretet tettek földgázszállításra. Günther Oettinger energiaügyi biztos szerint a Nabucco-projekt “kettő vagy három éven belül” megindulhat, a szükséges földgázmennyiséget pedig azeri és türkmén forrásból fedezik majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik