Külföld

Átírják a szlovák állampolgársági törvényt

admin
admin

2011. 01. 26. 14:19

A pozsonyi kormány jóváhagyta a szlovák állampolgársági törvényt módosító javaslatokat. A téma februárban kerül a szlovák parlament elé.

A módosítási indítvány leglényegesebb elemei, hogy a jövőben már nem veszítené el szlovák állampolgárságát az, aki felvenné egy más ország állampolgárságát. Ugyanakkor azok, akik a tavalyi módosítás alapján már elveszítették állampolgárságukat, visszakaphatják azt. A további fontos, de sokat vitatott elem, hogy a kettős állampolgárok a jövőben nem dolgozhatnának a hadsereg, a rendőrség, a titkosszolgálatok, a fegyőrség, a vámőrség, a vasútrendészet és az állami tűzoltóság kötelékében.
A Híd ez utóbbi, az eredetileg a kereszténydemokrata képviselők által kidolgozott javaslatot ellenzi. Bugár Béla pártelnök szerint ezt a kört azokra kellene szűkíteni, akik államtitkokkal kerülnek kapcsolatba. Pavol Hrusovsky, a kereszténydemokraták frakcióvezetője kedden jelezte, hogy számára elfogadható lenne a Híd által javasolt kompromisszumos megoldás.

A jogszabály tavalyi módosítása, amelyet a határon túli magyarok egyszerűsített honosítására vonatkozó budapesti törvénymódosításra válaszul fogadott el a szlovák parlament, kimondja: automatikusan elveszíti eredeti állampolgárságát minden olyan szlovák állampolgár, aki felveszi egy másik ország állampolgárságát. Szlovákiában fél év alatt 25-en veszítették el állampolgárságukat amiatt, hogy felvették egy másik ország állampolgárságát – közölte a Pravda című független szlovák napilap kedden.

Az Iveta Radicová vezette jobbközép szlovák kormány tavalyi hivatalba lépésekor megígérte, hogy módosítja a Robert Fico-féle módosítást, amelyet diszkriminatívnak tart, mert bünteti a szlovák állampolgárokat. A vita a koalícióban már hónapok óta folyik, de máig sincs végleges megállapodás arról, hogyan módosítsák a törvényt. A legújabb kezdeményezéssel az SaS parlamenti frakciójának tagja lépett elő. Igor Matovic képviselő társai nevében javasolta: úgy módosítsák a törvényt, hogy csak azok veszítsék el szlovák állampolgárságukat, akik anélkül vesznek fel egy másik állampolgárságot, hogy az illető országban lakóhelyük lenne. Ez a gyakorlatban nyilvánvalóan azokra a szlovákiai magyarokra vonatkozna, akik magyar állampolgárságot kérnek.

Minthogy a Robert Fico vezette ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) is jelezte, hogy szintén beterjesztene egy módosítást, pillanatnyilag lehetetlen megmondani, hogyan fog megváltozni az eddigi jogszabály

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.