Nagyvilág

Véresen tüntetett Egyiptom

Tizenötezer kormányellenes tüntető vonult fel Kairóban, hogy a tunéziai eseményeken felbuzdulva az országot csaknem három évtizede vezető Hoszni Mubarak elnök távozását követelje; a tüntetők összetűztek a könnygázt és vízágyút is bevető rohamrendőrökkel.

Évek óta ez volt a legnagyobb szabású tüntetés Egyiptomban, ezt bizonyítja, hogy 20-30 ezer rendőrt mozgósítottak és közülük egy életét vesztette, Szuezben pedig két tüntető is meghalt.

Ezért az Egyesült Államok önmérsékletre, az erőszaktól való tartózkodásra szólította fel minden felet. Emellett Hillary Clinton amerikai külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy megítélésük szerint az egyiptomi kormány helyzete stabil.

A tiltakozó megmozdulás békésen indult az egyiptomi legfelsőbb bíróság belvárosi épülete előtti téren, majd a tömeg elkezdett felvonulni egy úton. A rendfenntartó erők eleinte önmérsékletet tanúsítottak, de később vízágyúkkal és könnygázzal próbálták megfékezni a tömeget, ugyanis ők kövekkel dobáltak és megtámadtak egy rendőrségi vízágyút: feltépték a jármű ajtaját és kiparancsolták a gépkocsivezetőt.

Az elnökbuktató tunéziai tüntetésekhez hasonlóan az egyiptomi megmozdulások is internetes közösségi oldalakon, a Facebookon és a Twitteren szerveződtek; 90 ezren jelezték előre részvételüket. A mikroblog-szolgáltatásokat nyújtó twitter.com oldalt azonban a hatóságokjelenleg blokkolják, így az elérhetetlenné vált az egész országban.

Habib al-Adeli egyiptomi belügy- és belbiztonsági miniszter az al-Ahrám című kormánypárti napilapban kedden megjelent nyilatkozatában felelőtlennek nevezte a tüntetések szervezőit, és bár úgy vélte, hogy felhívásuknak “nem lesz hatása”, leszögezte: a rendfenntartók nem vesznek félvállról semmilyen törvénysértést, tulajdonnal szembeni fenyegetést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik