Nagyvilág

Nobel-díjas áll ki Schiff mellett

Nyilatkozatban állt ki Schiff András zongoraművész mellett három neves osztrák író, köztük a Nobel-díjas Elfriede Jelinek.

“Schiff András bírálóan nyilatkozott hazája kormányáról és ezért azt kellett hallania Orbán Viktor egy közeli munkatársától, hogy a jelek szerint nem gyilkolták meg elég elődjét. A jelek szerint a kormány eltökélt abban, hogy behozza az elmulasztottakat. Ez felfoghatatlan, ez botrányos, ez felháborító – ez a realitás” – írta Jelinek, Peter Turrini és Michael Scharang a közös nyilatkozatban.

Schiff András

Schiff András

Ezzel arra reagáltak, hogy a Die Welt című német napilap idézte Bayer Zsolt publicisztikáját, amely a Magyar Hírlapban jelent meg. A Die Welt megfogalmazása szerint Bayer Zsolt “az Orbán köréhez tartozó Magyar Hírlapban” “alig leplezett antiszemita kódolással” keltett hangulatot “a Kohnok” ellen, élesen bírálva Schiff Andrást éppúgy, mint Nick Cohent, a The Guardian újságíróját és Daniel Cohn-Bendit európai parlamenti képviselőt, és a szöveg abban a mondatban csúcsosodott ki, hogy: “Sajnos nem sikerült mindegyiket nyakig elásni az orgoványi erdőben”.

“Ez nyilvánvalóan jelképes halálos fenyegetés. Nem reszketek. De komolyan veszem, mert komolyan gondolják” – idézte a zongoraművészt az osztrák hírügynökség, hozzátéve, hogy Schiff András a fenyegetések miatt átmenetileg minden magyarországi koncertjét lemondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik