Nagyvilág

Moszkvai robbantás: külföldi áldozatok is vannak

Robbanás történt a moszkvai Domogyedovo repülőtér nemzetközi érkezési termináljának csomagkezelő részlegében.

A moszkvai Domogyedovo repülőtéren hétfőn délután elkövetett, feltehetően öngyilkos merénylet sérültjei között van egy-egy olasz, francia és brit állampolgár is – közölte az orosz egészségügyi minisztérium. A moszkvai szlovák nagykövetség pedig azt jelentette be, hogy az egyik sebesült a neves szlovák színésznő, Zuzana Fialova. Az orosz hatóságok már utaltak rá, hogy a merénylő az észak-kaukázusi régióból érkezett, biztosat azonban nem mondtak.

Korábban beszámoltunk róla, hogy a detonáció a késő délutáni órákban történt, az épületben füst terjeng, és az embereket evakuálták. A reptér dolgozói a detonációt követően áttörtek egy téglafalat, hogy az emberek elhagyhassák Moszkva legforgalmasabb repterét. A nemzetközi hírügynökségek pokoli állapotokról számoltakn be: sebesültek, halottak, és lángoló emberek látványa fogadta a helyszínre érkezőket. Az egyik szemtanú elmondása szerint a robbanás hatásár a még a csarnok teteje is megemelkedett.

A CNN hírtelevízió 35 halálos áldozatról számolt be, a Russia Today hírportál legutóbb még 31 halottól tudott. Az orosz egészségügyi miniszter bejelentette, hogy a sebesültek száma már 150-re rúg, és 20 állapota kritikus, eddig 74 személyt szállítottak kórházba. Makszim Tomilin, az egészségügyi tárca helyettes vezetője a TASZSZ szerint arról számolt be, hogy a 35 halálos áldozat közül 31 a helyszínen vesztette életét, hárman a kórházban, egy ember pedig kórházba szállítás közben halt meg.

A budapesti külügyminisztérium tájékoztatása szerint a moszkvai hatóságok egyelőre nem értesítették a magyar nagykövetséget, hogy lennének magyar áldozatok, illetve sebesültek a Domogyedovo nemzetközi repülőtéren történt öngyilkos robbantásban. Az orosz hatóságok még nem közölték, hogy az áldozatok milyen nemzetiségűek.

Figyelem! A következő video megtekintését csak erős idegzetű olvasóinknak ajánljuk!

Az orosz hatóságok terrocselekmény miatt indítottak vizsgálatot.A terrorista akciót feltehetően öngyilkos merénylő követte el, a pokolgép robbanóereje 5-7 kilogramm trotilnak felelt meg. Az Interfax ügynökség információi szerint a helyszínen már megtalálták az elkövető fejét.

A moszkvai rendőrség egy esetleges terrortámadás veszélyeire figyelmeztetett, illetve fokozott készültséget rendelt el a Vnukovo és Seremetyevo repülőtéren is. A budapesti járatok már több hónapja az utóbbi helyen szállnak le, épp ezért kevés az esélye annak, hogy magyar áldozata is lehet a tragédiának. A hatóságok ellenőrzik a metróhálózatot is, ahol szintén sok ember megfordul.

Név nélkül nyilatkozó biztonsági forrásokra hivatkozva a RIA Novosztyi orosz hírügynökség hétfőn közölte: az orosz biztonsági szolgálat figyelmeztetést kapott, hogy valamelyik moszkvai repülőtéren terrortámadás lesz. Közben 35-re emelkedett a Domogyedovo nemzetközi repülőtéren elkövetett hétfő délutáni öngyilkos robbantás halálos áldozatainak száma.A Lifenews.ru nevű hírportálnak azt mondták név nélkül nyilatkozó források, hogy egy héttel ezelőtt kapott a titkosszolgálat információt a várható támadásról. A források azt közölték, hogy “három gyanúsítottat kerestek előzőleg, és feltehetően ők voltak azok, akik bejutottak Domogyedovóra, majd biztosították az öngyilkos merénylő útját, a robbantás után pedig távoztak”.

A repülőtéren tartózkodik 56 mentőautó és reanimációs kocsi, valamint a rendkívüli helyzetek minisztériumának két mentőosztaga.

A helyszínre sietett a legfőbb ügyész helyettese és a moszkvai közlekedési ügyész, a történtekről tájékoztatták Vlagyimir Putyin miniszterelnököt. Dmitrij Medvegyev elnök ugyancsak terrorcselekménynek minősítette a történteket azon az értekezleten, amelyet a legfőbb ügyész, a nyomozati bizottság vezetője és a közlekedési miniszter bevonásával tartott. Medvegyev úgy vélte, a robbanás arról tanúskodik, hogy nem minden biztonsági előírást tartanak be megfelelően, és elrendelte, hogy különleges intézkedéseket léptessenek életbe minden repülőtéren és közlekedési csomóponton. Az orosz elnök lemondta utazását a Davosi Világgazdasági fórumra.

Domogyedovón, valamint a rendkívüli helyzetek minisztériumában számos forróvonalat nyitottak, amelyen érdeklődni lehet a hozzátartozók iránt, s külön vonalakon pszichológusok állnak a rászorulók rendelkezésére. Számos pszichológus tartózkodik a repülőtéren.

A robbanás miatt a repülőtér rövid ideig nem fogadott nemzetközi járatokat, később azonban újra fogadott és indított gépeket. Az átirányított repülőgépek a két másik nagy moszkvai repülőtéren, Seremetyevón és Vnukovón szálltak le, mindkettőn megerősítették a biztonsági intézkedéseket.

Legutóbb 2010 márciusában volt tömeggyilkos terrorakció Moszkvában. Akkor két csecsen nő robbantotta fel magát a moszkvai metróban, 40-en meghaltak és több mint 100-an megsebesültek.

AJÁNLOTT LINKEK:

Öngyilkos merénylő robbantott a moszkvai reptéren (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik