Nagyvilág

Giffords merénylője ártatlannak vallotta magát

Ártatlannak vallotta magát hétfőn a phoenixi bíróságon Jared Lee Loughner, aki január 8-án egy fegyveres támadásban hat embert megölt, 13-at pedig megsebesített az arizonai Tucsonban.

Merényletének célpontja, Gabrielle Giffors demokratapárti képviselő volt, aki túlélte a támadást, annak ellenére, hogy egy lövedék áthatolt a koponyáján. A 22 éves merénylő most sem mondott semmit az indítékaival kapcsolatban.

Loughner arcán szemtanúk szerint ugyanaz a fura mosoly volt látható, mint az első bírósági meghallgatásakor. A gyanúsított drótkeretes szemüveget viselt, s látható volt, hogy a múltkori nyilvános megjelenése előtt leborotvált haja és szemöldöke kezd visszanőni.

Loughner ellen eddig három rendbeli emberölés miatt emeltek szövetségi vádat, amiért rálőtt Giffordsra, valamint John Roll szövetségi bíróra és Gabe Zimmermanra, a képviselőnő asszisztensére. Az utóbbi két áldozat életét vesztette.
Az ügyben további vádemelések várhatók. Az eddigiek alapján a merénylőre életfogytiglani szabadságvesztést szabhatnak ki. A vád ragaszkodik hozzá, hogy a tárgyalást Tucsonban folytassák le, ahol a merénylet történt, annak ellenére, hogy a Loughner mellé kirendelt sztárügyvéd, Judy Clarke egy semleges városban szeretné lefolytattatni a pert.

Clarke érvelése szerint Tucsonban a meggyilkolt Roll bíró kollégái nem tudnák elfogultság nélkül kezelni az ügyet.
Gabrielle Giffordsot egyébként pénteken, az állapotában bekövetkezett javulás nyomán egy texasi rehabilitációs intézetbe szállították át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik