Nagyvilág

Kvantumugrást várnak Európában

"Egy kvantumugrásnak kell bekövetkeznie az európai gazdasági irányítás megerősítésében, különösen az euróövezetben. Meg vagyok győződve, hogy az Európai Parlament (...) ebbe az irányba fog lépni" - mondta Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke.

Trichet emellett megismételte az egy korábbi nyilatkozatában elmondottakat, hogy az EKB figyelemmel kíséri a középtávú inflációs kockázatokat, miután az emelkedő nyersanyag- és energiaárak magasabb inflációt eredményeztek az elmúlt időszakban.

“Ébernek kell lennünk, hogy elkerüljük a válság második körének hatásait. Ami fontos, hogy megakadályozzuk, hogy más árak is emelkedjenek, ami középtávon veszélyeztetné az árstabilitást” – fogalmazott.
Jürgen Stark

Jürgen Stark

Erről egy interjúban Jürgen Stark, az EKB igazgatótanácsának tagja is beszélt, ő úgy fogalmazott: Franciaország, Németország és más tagállamok nem lépnek fel kellő eréllyel a Stabilitási és Növekedési Paktum költségvetésre vonatkozó szabályainak szigorítása érdekében.

Az EKB kormányzótanácsának januári ülésén nem változtatott a rekord alacsony, 1,00 százalékos kamatszinten, ahol már 20. hónapja áll. Az infláció viszont decemberben 2,2 százalékra nőtt, 2 éve először meghaladta az EKB 2 százalékos célját, aminek hatására Trichet a szokottnál keményebb hangot ütött meg az ülést követő sajtótájékoztatón. Ez elemzők szerint egy lehetséges, a közeljövőben bekövetkező kamatemelést vetít előre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik