Nagyvilág

Ideiglenes határok közt jelölnék ki a palesztin államot

admin

2011. 01. 23. 19:17

Átmeneti megállapodás keretében Izrael kész lenne elfogadni egy ideiglenes határok között kijelölt palesztin államot a Háárec című napilap információi szerint. Azt is tudatták, hogy még semmi nem végleges, az elképzelésen dolgozik Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter.

Liberman, az ultranacionalista Jiszráél Béténu vezetője miniállamként képzeli el Palesztinát: a megszállt Ciszjordánia területének kevesebb mint felén hozná létre a lap szerint. Idetartoznának a már palesztin ellenőrzés alatt álló területek és a nagy autonóm városok, azaz Ciszjordánia területének 42 százaléka, kisebb kiigazítások lehetőségével. Ebben az esetben nem kellene felszámolni egyetlen ciszjordániai zsidó telepet sem, mi több, még építkezéseket sem kellene leállítani.

A populista és nacionalista pártvezető, külügyminiszter hetek óta emleget egy “alternatív tervet”, mivel szerint nincs semmi esélye annak, hogy az izraeli-palesztin béketárgyalásokon kidolgozzák a végleges megoldást.

Izrael célja az lenne, hogy visszavegye a diplomáciai kezdeményezést a palesztinoktól, akik egyre kiterjedtebb kampányt folytatnak az egész Ciszjordániát és Kelet-Jeruzsálemet is magában foglaló független palesztin állam elismerésére.

A Palesztin Hatóság ellenzi, hogy ideiglenes határokat rajzoljanak, ugyanis tart attól, ezek egyben a véglegesek is lesznek, ami szentesítené a zsidó telepesítés eredményeit. Száeb Erekát palesztin főtárgyaló vasárnap epés megjegyzéseket tett az izraeli katonai rádióban Liberman “legújabb szenzációs találmányára”, mondván, egy dolog biztos, a palesztin állam létrejön, és Izrael ezt nem tudja megakadályozni.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.