Nagyvilág

Föl kell vállalni a magyar identitást a szlovák népszámlálás során

Szlovákiában rövidesen kampány indul a májusi népszámlálás kapcsán. A cél, hogy minél többen vállalják fel magyar identitásukat.

A kampányt a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala (SZMK) fogja koordinálni – közölte a Bumm.sk szlovákiai magyar hírportál. Bara Zoltán, a szlovákiai magyar civil szervezeteket tömörítő Kerekasztal szóvivője elmondta: a májusi népszámlálás előtt a Kerekasztal tájékoztató kampányt kíván indítani, hogy minél többen vállalják fel nemzeti identitásukat.

Létrehoznak egy koordinációs bizottságot, amely járásonként helyi struktúrákat alakít ki. Azok felveszik a kapcsolatot a helyi polgármesterekkel, akiknek hatáskörébe a népszámlálási kérdezőbiztosok kinevezése is tartozik. A kérdezőbiztosokat ezt követően felkészítik, tájékoztatják, hogy minél hatékonyabban tudják végezni munkájukat.

“Emellett a Kerekasztal elkészít egy népszámlálási tájékoztató kiadványt is, a nemrég megjelent Nyelvi jogok Szlovákiában című anyanyelvhasználati útmutató mintájára. Ezt ugyancsak terjeszteni fogjuk nyomtatott és elektronikus formában, többek között a közösségi hálózatokon is. E füzetecske közérthetően mondja majd el, miért fontos a nemzeti identitás felvállalása a népszámláláson. A kampány része lesz egy kisfilm is” – jelentette be Bara Zoltán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik