Nagyvilág

Fogyatékossággal élő magyar művészek mutatkoztak be Brüsszelben

Fogyatékossággal élő magyar művészek tartottak színházi előadást, illetve adtak koncertet a brüsszeli magyar kulturális intézetben.

Az Ergo Sum jelszínház a Szembenállók című drámát mutatta be nyolc jelenetben. A cím egyfelől arra utal, hogy a jelnyelvet használók mindig szemben állnak egymással, hiszen ez kommunikációjuk alapfeltétele: látniuk kell azt, akivel beszélnek, csak így érthetik meg egymást.

A dráma különböző generációkat, eltérő világlátásokat, illetve hallókat és siketeket szembesít egymással. Arra keresi a választ, hogy megértheti-e egymást, áthidalhatja-e a nyelvi és kulturális különbözőségeket siket szülők halló gyereke, illetve halló szülők siket gyereke. Másképpen fogalmazva: hogy “szemben állók” vagy “szembenállók” lesznek-e egymás számára.

A színi bemutató után Bartolf Zsuzsanna (ének) és Csonka Petra (furulya), a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem két végzős hallgatója jászsági magyar népdalokat, Zobor-vidéki dudanótákat, valamint Bartók felsőiregi gyűjtéséből népdalokat adott elő, majd Csányi Márton zongorakoncertje zárta a műsort. A Szent István Király Zeneművészeti Konzervatórium végzős hallgatója – tekintettel az idei emlékévre – Liszt-műveket adott elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik