Nagyvilág

Houstonban a meglőtt képviselőnő

A houstoni Memorial Hermann kórházba szállították át az arizonai Tucsonban meglőtt amerikai képviselőnőt.

Gabrielle Giffords átszállításáról azután döntöttek, hogy két héttel a lövöldözés után az orvosok szerint “fantasztikusan” javult az állapota. A helyszíni beszámolók szerint a képviselőnőnek könnyek gyűltek a szemébe, amikor tucsoni kórház előtt hangos tapssal köszöntötték támogatói, és jókívánságaikat fejezték ki neki.

A negyvenéves politikusnőt férje, Mark Kelly és a tucsoni Egyetemi Kórház orvosai kísérték a Houstonba vezető háromórás úton. Az új kórházban – ahol azonnal megkezdik a rehabilitációs kezelést – a képviselőnő közelebb lehet asztronauta férjéhez és két lányukhoz.

Nem sokkal megérkezése után Dong Kim, a houstoni kórház idegsebésze azt mondta, hogy “tökéletesek” a képviselőnő kilátásai a felépülésre. Giffords egyébként néhány nappal ezelőtt már képes volt segítséggel felállni és egy iPaden a fényképek között böngészni, ami magas szintű kognitív funkciókra utal. Ráadásul az orvosok szerint megpróbált ajkaival szavakat formálni, ami további reményekre adhat okot.

A képviselőnő január 8-án sebesült meg súlyosan, amikor a 22 éves Jared Loughner lövöldözni kezdett egy tucsoni szupermarketnél, ahol a politikusnő a támogatóival találkozott. A férfi 31 lövést adott le a tömegben, hat embert – köztük egy kilencéves kislányt – megölve és 14-et megsebesítve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik