Nagyvilág

Bocsánatot kér a fosztogató diktátor

Az alig egy hete franciaországi száműzetéséből hazatért Jean-Cluade Duvalier kijelentette, hogy mélységesen bánja mindazt, ami annak idején diktatórikus kormányzása alatt történt.

Nagy szomorúsággal tölti el kormánya áldozatainak az emléke – fejtette ki, egyben nemzeti megbékélésre szólított fel. Ez utóbbi óhaja azonban már a mostani, belpolitikai zűrzavar sújtotta Haitinak szólt. A karibi szigetországban lassan két hónapja várat magára az elnökválasztás második fordulójának megtartása, mert az első forduló eredményét még mindig nem állapították meg.

Hallgatósága szerint Duvalier hangja erőtlen volt, és időnként a franciáról átváltott a Haitin beszélt francia-kreol sajátos nyelvjárásra. Azt követően, hogy vasárnap hazatért, most először szólalt meg újságírók népes csoportja és rajtuk keresztül az ország nyilvánossága előtt.

Mint mondta, az egy éve történt pusztító erejű földrengés után a romba dőlt Haitiról készült felvételek megrendítő hatással voltak rá, és akkor fogant meg benne a gondolat, hogy tenni kellene valamit hazája újjáépítéséért.

Azt kívánta, hogy hazája mielőbb kászálódjék ki a belpolitikai válságból. Köszönetet mondott mindazoknak, akik nagy szeretettel fogadták őt a port-au-prince-i repülőtéren, majd később is szolidaritásukról biztosították. Elemzők azonban utalnak arra, hogy ezek a “tömegek” főként fiatalokból álltak, akiknek nem jutott ki Duvalier kegyetlen diktatúrájából, ugyanakkor a karibi szigetország népe ma is végtelen nyomorban él.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik