Külföld

Szlovákia támogatja a magyar EU-elnökséget

admin
admin

2011. 01. 20. 13:25

Ivan Gasparovic szerint Szlovákia teljes egészében támogatja a magyar EU-elnökség programját és prioritásait.

“A magyar elnökség kudarca Szlovákia kudarca is lenne, míg a magyar elnökség sikere Szlovákia sikere is lesz. Teljes mértékben támogatjuk Magyarországot” – jelentette ki a szlovák államfő csütörtökön a sajtónak, miután tárgyalásokat folytatott Schmitt Pál magyar köztársasági elnökkel.

Mindkét politikus fontosnak, nyitottnak és pragmatikusnak minősítette a tárgyalásokat.

Eltér Schmitt és Gasparovic véleménye

A magyar és a szlovák államfő csütörtöki pozsonyi tárgyalásuk után elismerte: eltérő a véleményük a szlovákiai államnyelvtörvényről, illetve a magyarországi kettős állampolgárságról.

“Bízom abban, hogy mai megbeszélésünk is hozzájárul ahhoz, hogy Szlovákia magyar anyanyelvű állampolgárai félelem nélkül élhessenek alapvető jogaikkal, s ne kapjanak büntetéseket anyanyelvük használatáért” – jelentette ki Schmitt Pál.

Ivan Gasparovic szerint nem jó, hogy a magyar kettős állampolgárság révén közjogi kapcsolat jönne létre Magyarország és a szlovákiai magyarok között, akik így a jövőben egy esetleges válsághelyzetben súlyos dilemma elé kerülhetnének.
“Magánvéleményem, hogy a legjobb megoldás az lenne, ha mindkét törvénymódosítást hatályon kívül helyeznék” – mondta Gasparovic.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.