Nagyvilág

MSZP: Orbán hamis érvekkel reagált

Orbán Viktor "állításával ellentétben nem a magyar népet vagy Magyarországot érte bírálat az Európai Parlament tegnapi ülésén" - vélte csütörtöki strasbourgi közleményében Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője.

A kormányfő strasbourgi “szereplését” értékelve Tabajdi úgy fogalmazott: “a fagyos fogadtatás neki és a kormánya által képviselt antidemokratikus politikának, a gazdasági populizmusnak és az európai alapértékekkel ellentétes médiatörvénynek szólt”. “Ha Orbán Viktor valóban Magyarország becsületét és hírnevét szeretné védelmezni, akkor ezeken az elemeken sürgősen változtatnia kellene” – tette hozzá.

Tabajdi Csaba kifejtette, hogy a magyar miniszterelnököt csaknem minden pártcsalád részéről erős kritika érte. “Orbán Viktort a médiatörvény kapcsán még saját pártcsaládja sem vette egyértelműen védelmébe, hiszen a néppárti európai bizottsági elnök, José Manuel Barroso, Joseph Daul néppárti frakcióvezető, valamint az Európai Néppárti Frakció osztrák alelnöke, Othmar Karas is azt hangsúlyozták, hogy az Európai Bizottság vizsgálata során megjelölt problémákat ki kell javítani a törvényben” – fűzte hozzá.

Úgy vélte, “a magyar uniós elnökség által megfogalmazott elnökségi programot a képviselők túlnyomó többsége pártállástól függetlenül támogatta. A jól összeállított elnökségi programot azonban beárnyékolta Orbán Viktor szereplése, a médiatörvény kapcsán tanúsított hajthatatlansága, konfliktuskereső és néha kioktató stílusa. Orbán Viktor zárszavában elmondott magyarázkodása sem tudta eloszlatni a magyar kormány politikájával kapcsolatos kételyeket.”

MSZP: a kormányfő tovább rontott megítélésén

Az MSZP szerint Orbán Viktor szerdai Európai Parlament (EP) előtti programismertetése jó alkalom lett volna arra, hogy javítson a “példátlanul kedvezőtlenül induló” magyar soros elnökség megítélésén, a miniszterelnök szereplése, stílusa azonban tovább rontotta a róla és kormányáról kialakult képet.

Kovács László csütörtökön sajtótájékoztatón azt mondta: noha az elnökségi programot senki sem kifogásolta a vitában, a szocialista, a liberális, a zöld és a radikális baloldali frakciók “ízekre szedték” a médiatörvényt, a kormányfő pedig indulattól fűtve, “átlátszóan hamis érvekkel reagált” a bírálatokra.
A szocialista politikus hozzátette: az Európai Bizottság tagjaként öt év alatt tíz soros elnökségi programismertetőt hallgatott végig, ám hasonlóan éles kritikát ez idő alatt egy miniszterelnök sem kapott.

Az MSZP alelnöke kifogásolta, hogy válaszában a kormányfő azt mondta, a médiatörvényt bíráló európai parlamenti képviselőket “rútul rászedték”, valamint hogy a kormányának szóló bírálatokat úgy állította be, mintha a magyar népet sértegették volna.

“Készíts egy sajtószabadság-ellenes médiatörvényt, ehhez vegyél egy csipetnyit a másik 26 ország médiatörvényének egy-egy sajtószabadságot valamennyire korlátozó intézkedéséből, körítsd legalább tíz demokrácia- és jogállamiság-ellenes egyéb intézkedéssel, az egészet vidd ki Strasbourgba, locsold meg bőven arroganciával, cinizmussal és ellentámadásokkal, tegyél bele egy üveg Erős Pistát, hogy megfeleljen az “erős Európa, erős Magyarország” követelménynek, aztán fehérorosz módra tálald, azaz vágd a képébe az ott összegyűlt európai parlamenti képviselőknek” – foglalta össze Kovács László “a strasbourgi bukta receptjét”.

A volt külügyminiszter aláhúzta, hogy az elnökségi trió által elfogadott programmal minden felszólaló egyetértett, a vitában azonban a médiatörvény ügye dominált, a képviselők kifogásolták a többi között a médiatanács összetételét és a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményét, Orbán Viktort pedig nacionalizmussal, populizmussal vádolták.

Kovács László a sajtótájékoztatón nehezményezte, hogy az EP plenáris üléséről beszámoló MTI egyik tudósításában “csak a támogatásról volt szó”, a szocialista és a liberális frakcióvezetőktől kizárólag azt idézték, hogy támogatják a soros elnökségi programot. “Ha ez a kiegyensúlyozott tájékoztatás, ebből nem kérünk” – mondta, hozzáfűzve egyúttal: az “MTI mentségére mondva, megjelent egy másik hír is, amelyben a bírálatok voltak összefoglalva”, szerinte azonban mindennek egy tudósításban kellett volna megjelennie.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik