Külföld

Kiberrendőrséget hoz létre Irán

admin
admin

2011. 01. 20. 10:59

Az iráni rendőrfőnök egy újfajta jogkörrel kívánja felruházni a rendőrséget: az internet ellenőrzésével.

Eszmail Ahmadi Moghaddam, a minap egy új rendőrőrs megnyitásán Kom városában azt mondta, hogy Iránnak kiberrendőrsége lesz, és a csoport létrehozásával nem szabad késlekedni.

Az első, internetes hálózatot pásztázó rendőrségi csoportok már ebben a hónapban megalakulnak. Ez arról tanúskodik, hogy miközben a Pentagon kiberparancsnokságának létrehozásával és a WikiLeaks weboldal kiszivárogtatásaival különös fontosságot kap az informatikai hadviselés és az online tartalmak ellenőrzése, Irán is lépést próbál tartani, és gyors intézkedéseket foganatosít, hogy szemmel tartsa a világhálót.

A teheráni hatalom számára két fontos ok is van arra, hogy el tudjon igazodni a világháló útvesztőiben: egyrészt olyan fegyverre tesz szert, amelyet bevethet az ellenzék ellen, másfelől védőpajzsot hoz létre az olyan internetes támadások ellen, mint amilyet a Stuxnet számítógépes vírus okozott. Ez utóbbit Teherán szerint azért indítottak útjára, hogy kárt tegyenek az iráni urándúsítási programban.

A kiberrendőrség felállítása része a teheráni – ottani szóhasználattal élve – szoftverháborúnak, amely során a hatóságok megpróbálnak egyebek mellett gátat szabni a nyugati kultúra befolyásának, és felülkerekedni az internet világában jártas ellenzéki csoportokon. Irán láthatóan nagy pénzeket öl bele ebbe. A nagyhatalmú Forradalmi Gárdával állhat kapcsolatban a titokzatos iráni kiberhadsereg, amelynek létrehozása válasz volt az ellenzéki honlapok és blogok rohamára Mahmúd Ahmadinezsád államfő két évvel ezelőtti vitatott újraválasztása után.

A kiberhadsereg fellépése fedezhető fel a Twitter közösségi háló, a Baidu kínai keresőoldal és TechCrunch Europe online informatikai magazin elleni támadásokban, és vádolták a reformerek honlapjai elleni támadásokkal is. A jeruzsálemi Héber Egyetem Irán-szakértője, Eldad Pardo az iráni kiberhadsereg hackereit “második generációs dzsihadistáknak” nevezte, akik már nem fegyverekkel, hanem számítógépekkel érik el céljukat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.