Nagyvilág

Orbán kikérte magának

A magyar elnökségi programvitában uralkodó indulatok a magyar miniszterelnököt is utolérték. Orbán Viktor heves válaszában kikérte magának, hogy hazájának demokratikus elkötelezettségét megkérdőjelezik, majd védelmébe vette a médiatörvényt. Daniel Cohn Bendit felszólalása pedig babahang a magyar sajtó hangneméhez képest.

A magyar miniszterelnököt is elkapta a strassbourgi parlamentben uralkodó forró hangulat és hasonlóan heves, érzelmekben gazdag válaszban reagált az európai képviselők felszólalásaira. A médiatörvényt gyakorlati példákkal próbálta védeni és a képviselők tájékozatlanságát okolta hibás kritikájukért.

Sapkában válaszolt

Orbán Viktor válaszának elején feltette a képzeletbeli „magyar miniszterelnöki sapkáját”. Mint mondta, meglepődött a felszólaló európai politikusok tárgyi tévedésein, mert a médiatörvény szerint a kiegyensúlyozatlanságot nem lehet szankcionálni és ebben semmiféle pénzbüntetést nem lehet kiszabni. Orbán szerint a jelenlevő képviselőket rútul rászedték és becsapták, ezért nem remélhet méltányosságot és türelmet, már csupán az EB tárgyilagos vizsgálatának eredményét várja.

Babahangú Bendit

Fontosnak tartja, hogy ahogyan az elnöki munkát is csak a teljesítmény alapján ítélik majd meg, próbálják ezt tenni a médiatörvénnyel is. Orbán Viktor szerint Daniel Cohn-Bendit ártatlan babahang a magyar újságok hangneméhez képest, és megkérdőjelezte, hogyan lehetne elnyomni a vélemények szabadságát az internet korában, hiszen a jelenlegi kormány is egyebek mellett a facebookon keresztül szerezte meg a kétharmados többséget.

Orbán ezután áttért az elmúlt nyolc év kormányzására, amely szerinte Magyarországon a titkosszolgálatokat politikai célból használta fel, és rendőrattakot vezetett békés tömeg ellen. Hozzátette, ma a jogállam megerősítése folyik, míg az elmúlt nyolc év jogállamromboló politikáját a most felszólalók sose kifogásolták.

A magyar kormányfő azt is hozzátette, hogy valóban a képviselőknek nem is a médiatörvény jelenti a problémát, hanem a kétharmados többség. A kormányfő indulatosan kijelentette, nem fogadja el sem a németektől, sem senkitől, hogy csupán azért, mert a magyarok diktatúrában éltek 40 éven keresztül, most bárki megkérdőjelezze demokratikus elkötelezettségüket.

Viharos kezdet a kifutón

Ezután a magyar miniszterelnök feltette az „uniós elnökségi sapkáját” és néhány szót ejtett bond-market-ről és strukturális reformokról. „Győzzük meg saját kormányainkat, hogy az európai piac megteremtését ne a strukturális reformok megspórolására használják”. Tunéziával kapcsolatban kijelentette, hogy minden demokratikus törekvést és mozgalmat támogatnak, ám ezt nem lehet szembeállítani a keresztényüldözés elleni harc melletti elkötelezettségükkel.

A magyar kormányfő szerint az Európai Parlament tagjain is múlik, hogy viharos lesz-e a kezdet. Bár nem örül neki, de nem tartja természetellenesnek, hogy az elnökségi és az elnöklő ország belpolitikai kérdései keverednek. Nem gondolta, hogy a magyar elnökség csak egy diadalmenet lesz vagy szépségverseny ahol a modellek csak végigsétálnak a színpadon.

Nincs baj a Médiatanáccsal

Az ülést követően a magyar miniszterelnök és az EP elnöke közös sajtótájékoztatót tartott. Újságírói kérdésre, hogy a médiatörvény kilátásba helyezett módosításának keretében hajlandó-e változtatni a médiatestület összetételén, és beengedni abba ellenzéki ellenőröket is, a kormányfő leszögezte: a médiatestülettel nincs semmi baj, azt a parlament választotta meg, és ez demokratikusabb eljárás, mint egyes országokban, ahol a miniszterelnök nevezi ki az ilyen testületek tagjait.

Az elnökség szakmai vonatkozására koncentráló képviselői felszólalások egyetértettek a gazdasági témák középpontba helyezésével, továbbá többségében támogatták a magyar prioritások választását, köztük kiemelten is az európai romastratégiát és a bővítési terveket. Sokan felhívták a figyelmet a célok megvalósításának fontosságára is. Az Európai Bizottságot képviselő José Manuel Durao Barroso elnök és Maros Sefcovic ambiciózusnak minősítették a programot, és a testület támogatásáról biztosították azt. Orbán Viktor a vitát követő sajtótájékoztatóján kijelentette, a kormány mindent megtesz azért, hogy célkitűzéseit a lehető legnagyobb mértékben teljesítse.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik