Nagyvilág

Leragasztott szájjal várták Orbánt

Több EP-képviselő fehér szalaggal leragasztott szájjal ült az ülésteremben, illetve transzparenseket mutatott fel Orbán Viktor beszédének kezdetén az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén.

A transzparensek a cenzúrára hívták fel a figyelmet, utalva a magyar médiatörvényre.

Orbán Viktor beszédében a soros magyar EU-elnökség munkaprogramját ismertetve hangsúlyozta, hogy kormánya az 56-os forradalmárok hitével akarja szolgálni az európai egység ügyét. Az egységhez azonban erő kell – figyelmeztetett, és felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar elnökség fő jelszava az “erős Európa”.

Magyarország is sokat tett az egységért, ezért számára történelmi igazságtétel, hogy ma Európa élén állhat – szögezte le Orbán Viktor. Emlékeztetett, hogy a II. világháborút követően Magyarország adta a legtöbb emberi életet és vért a szabadságért. Budapest bizonyította be a világnak azt is, hogy a kommunizmus nem ártalmatlan doktrína, hanem veszélyes fenyegetés a nyugati civilizációra – fejtette ki.

A mai legnagyobb kihívás a miniszterelnök szerint, hogy az EU úrrá legyen egy világválság viharain, és megtalálja helyét egy teljesen átalakuló, újraosztott világgazdaságban. A miniszterelnök hozzátette: Magyarországnak jó esélye van arra, hogy lekerüljön a szégyenpadról, amelyen eddig a túlzott deficit miatt ült . “Mi leszünk az egyike annak a két országnak, ahol az államadósság csökkeni fog” – mondta. Ha Európa erős, választ tud adni a globális versenyképességi, demográfiai, környezeti és biztonsági kihívásokra – emelte ki.

Orbán Viktor szerint ma az irdatlan adósságtömeg az, ami gyengíti Európát. Ezt egyetlen módon lehet legyőzni, mégpedig a foglalkoztatás növelésével – tette hozzá. Az európai kódex sarokpontja a megfontolt gazdálkodás parancsa, azaz, hogy nem költünk többet, mint amennyit keresünk. Nem terhelhetjük adósságokkal gyermekeinket és unokáinkat sem – hangoztatta.

A miniszterelnök arra kérte az európai parlamenti képviselőket, hogy legyen bármilyen véleményük a magyar belpolitikáról, ezt ne keverjék össze az unió következő hat hónapjának elnökségével, mert ennek nem Magyarország, hanem az Európai Unió teljes közössége látja kárát. Megismételte, hogy ha a médiatörvény ellentétes az uniós jogszabályokkal, azt a kormány kész módosítani.

Semmilyen belpolitikai ügyet érő támadás nem fogja eltéríteni attól, hogy a kormány végigvigye az elnökséget és a legnehezebb európai uniós félévből az unió legsikeresebb féléve legyen – reagált Orbán Viktor az Európai Parlamentben a magyar elnökségről folyó vitára, amelyben a képviselők többsége a médiatörvénnyel kapcsolatos álláspontját fejtette ki. A miniszterelnök hangsúlyozta: a kritika természetes, de a magyar nép sértegetése elfogadhatatlan, márpedig ez történik, amikor demokratikus elkötelezettségét megkérdőjelezik.Orbán Viktor magyar miniszterelnökként meglepetését fejezte ki, hogy ennyi komoly és tiszteletreméltó ember tárgyi révedésben van, név szerint Martin Schulz-ot, a szociáldemokrata frakció elnökét említette. Mint mondta, ilyen tévedés például, hogy a magyar médiatörvény szerint szankcionálhatnák a kiegyensúlyozatlanságot, például pénzbüntetéssel.

A kormányfő sajnálta, hogy mint mondta, “rútul becsapták” a képviselőket, és hozzátette: mivel véleménye szerint elfogulatlanságra itt nem számíthat, abban bízik, hogy az Európai Bizottság képes lesz elfogulatlan álláspontot kialakítani, amelyet ő tiszteletben tart majd.

A miniszterelnök hangsúlyozta: a XXI. században, az internet korában, nem lehet elnyomni a vélemények szabadságát és nem lehet korlátozni azok szabad áramlását. Felhívta a figyelmet arra, hogy a médiatörvény az 1986-os, még a kommunista rendszerben elfogadott sajtótörvényt helyezte hatályon kívül, amely alapján meg lehetett szüntetni újságokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik