Nagyvilág

Titkos ügynök lehet Palme gyilkosa

"A jugoszláv titkosszolgálat ügynöke ölte meg 1986-ban Olof Palme svéd miniszterelnököt, a merénylet célja a Nyugaton élő horvát emigránsok lejáratása volt" - írja e heti számában a Focus című müncheni hírmagazin.

A lap egy korábbi jugoszláv bérgyilkosnak a bajor ügyészség és a bajor tartományi bűnügyi hivatal képviselői előtt tett tanúvallomására hivatkozik. Ugyanis Vinko Sindicic, aki tíz évet ült egy skóciai börtönben, azt állítja, hogy Palme gyilkosa ma feltehetően Zágrábban él egy biztonsági cég alkalmazottjaként.

A vallomásból új részletekre derült fény a máig földerítetlen Palme-gyilkossággal kapcsolatban. Például arra, hogy a gyilkos fegyver, amely a mai napig nem került elő, Sindicic szerint egy Smith&Wesson pisztoly volt, amelyet hajón csempésztek be Svédországba az Egyesült Államokból. A svéd miniszterelnököt és feleségét, akik a szóban forgó estén, 1986. február 28-án hazaküldték a rájuk vigyázó személyi biztosítókat, jugoszláv ügynökök követték, amikor kiléptek egy stockholmi moziból. Egyikük hátulról mögéjük lépett, és lövéseket adott le a pisztolyából. Palmét azonnal kórházba szállították, de nem sokkal később belehalt sérüléseibe. Felesége túlélte a merényletet.

Sindicic vallomása szerint a jugoszláv titkosszolgálat ölte meg a svéd kormányfőt, és azt tervezte, hogy a bűncselekményt – a belgrádi kormány szemében szálkát jelentő – jobboldali horvát szeparatisták nyakába varrja. Így akarta volna lejáratni őket a világ közvéleménye előtt.

A német titkosszolgálat által összeállított részletes ügyiratot még 2008 decemberében megküldték a Palme-gyilkosságot vizsgáló stockholmi bizottságnak. A svéd bűnügyi rendőrség azonban nem reagált az anyagra – írta a Focus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik