Nagyvilág

Őrizetbe vették a fosztogató diktátort

Őrizetbe vették Jean-Claude Duvalier-t, Haiti egykori diktátorát, aki vasárnap meglepetésre hazatért száműzetéséből, mondván, hogy segíteni akar az országon.

Őrizetbe vették a fosztogató diktátort 1

Egy kormányzati forrás szerint az ügyészségi kihallgatása után döntenek arról, hogy bíróság elé állítsák-e, ugyanis azzal gyanúsítják, hogy államfőként kifosztotta a kincstárat.

Várhatóan azonban sokan fognak magánvádas eljárást kezdeményezni ellene azok közül, akikkel Duvalier magánrendőrsége elbánt a 15 éves uralma alatt. Valószínűleg fellépnek ellene emberi jogi szervezetek is, hogy felelősségre vonják több ezer ember megkínzásáért és meggyilkolásáért.

Őrizetbe vették a fosztogató diktátort 2

Duvalier letartóztatása nem ment simán. Amikor kihozták a szállodájából, több tucat híve várta, és megpróbálta megakadályozni az elszállítását. A rendőrségi gépkocsinak mintegy negyed órát kellett vesztegelnie a parkolóban, mire a fegyveres rendőrség eltávolította a rögtönzött akadályokat.

A “Baby Doc” csúfnéven ismert férfi a világ legfiatalabb államfőjeként lépett apja, a hatalmat 1957-ben magához ragadó “Papa Doc” Duvalier helyébe 1971-ben, és népfelkelés űzte el 1986-ban. Genfben kedden bejelentették, hogy egy rövidesen hatályba lépő törvény alapján mód nyílik a volt diktátor által svájci bankokba menekített, de később zárolt pénz visszafizetésére Haiti népének. A törvényt Lex Duvalier-nek nevezték el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik