Nagyvilág

“Magyarország tökéletes európai demokrácia”

Tökéletes európai demokráciának nevezte Magyarországot a Financial Timesnak adott, a lap előfizetéses internetes honlapján hétfőn megjelent interjúban a román külügyminiszter, aki szerint hazája készen áll a csatlakozásra a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezethez a magyar EU-elnökség alatt.

Teodor Baconschi a londoni gazdasági-politikai napilapnak kijelentette, hogy “Magyarország tökéletesen funkcionáló európai demokrácia … (E) szomszédunk és partnerországunk teljes mértékben tiszteletben tartja a működő demokrácia alapvető szabályait”.

Baconschi szerint a magyar médiatörvény “összetett belső törvényhozási aktus (eredménye) … tárgyalnak róla Brüsszelben, és én hiszem, hogy Brüsszel és Budapest párbeszéde e kérdésben valóban termékeny lesz”.
“Folyamatos párbeszédet folytatunk magyar barátainkkal (az állampolgársági törvényről) és egyéb kérdésekről, és (ezeknek) nincs negatív belső hatása” – idézte a román külügyminisztert a Financial Times.

Schengenről szólva Baconschi kijelentette: Románia “elvégezte házi feladatát” a csatlakozás érdekében, és felkészültségének szintjét nem kevesebb mint hét értékelő misszió igazolta. “Azt mondanám, hogy de facto már Schengenen belül vagyunk” – mondta a brit lap internetes kiadásán megjelent nyilatkozatában Teodor Baconschi.

A román külügyminiszter szerint a jogi keret és eljárásrend egyértelmű szabályokat és célkitűzéseket tartalmaz a jelölt országok számára, és Románia ezeket szigorúan betartja. Így jogos politikai célja, hogy döntést lásson a csatlakozásról a soros magyar EU-elnökség idején.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik