Külföld

Zavarkeltéssel vádol magyar diplomatákat Minszk

admin
admin

2011. 01. 15. 16:17

Állami kézben lévő fehérorosz lapok szombaton azzal vádoltak meg európai - köztük magyar - diplomatákat, hogy a decemberi választások idején zavarkeltés céljából vettek részt egy nagy ellenzéki gyűlésen.

„A diplomaták részvételét a nem engedélyezett gyűléseken a tömeg úgy fogta fel, mint támogatást saját akcióihoz, s mindez a túlbuzgó embereket döntő lépésre ösztönözte” – olvasható egy cikkben, amely több lapban is megjelent. A szerző brit, svéd, lett, cseh, magyar és bolgár diplomatákat említett.

Egy hivatalos fehérorosz újság egyébként már pénteken azzal vádolta meg Németországot és Lengyelországot, hogy államcsínyt kíséreltek meg a december 19-i elnökválasztás során. A szavazatok döntő többségét Aljakszandr Lukasenka nyerte el, de az ellenzék csalásra hivatkozva utcára vonult. A tiltakozó megmozdulásokkal szemben a rendőrség keményen fellépett.

A Szovjetszkaja Belorusszija című – az elnök szócsövének számító – napilap azt írta, „nincs kétség, hogy a lengyel és a német titkosszolgálatok belekeveredtek a december 19-i eseményekbe, valójában ők tervezték és szervezték Uladzimir Neklaev elnökjelölt kampányát, akinek a fennálló hatalmat kellett volna megdöntenie”.

Az Európai Unión belül Varsó és Berlin rendszeresen hangot ad aggodalmának a Lengyelország keleti szomszédjánál zajló események miatt. Nemzetközi megfigyelők szerint a fehérorosz elnök csalással szerezte meg decemberi elsöprő győzelmét.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.