Nagyvilág

Menekülnek a turisták Tuniszból

Csaknem hatezer európai turista hagyta el Tunéziát pénteken.

A brit Thomas Cook iroda szerint mintegy kétezer német, 1800 brit és ír, valamint több mint 500 belga turistát vittek eddig haza az országból, míg a TUI utazási iroda arról számolt be, hogy több mint 1500 brit állampolgárt indítottak útnak Tunéziából. A belga Jetair utazásszervező eközben azt közölte, hogy mintegy ezer ügyfelüket szombaton kezdik hazaszállítani.

A Thomas Cook szombat reggeli tájékoztatása szerint három járat indult Monastirból Nagy-Britanniába, és szombat délelőttre további három repülő felszállását tervezik, noha a tunéziai hatóságok állítása szerint légtérzár van érvényben az országban. Az iroda szerint ezzel párhuzamosan több járat is elindult már Németországba, két esti gépük pedig Belgiumba repült. Az iroda szerint ugyan “nincsenek problémáik” a nyaralóiknak, ám megelőző intézkedésként mégis az evakuáció mellett döntöttek.

A brit utazásszervező ezzel párhuzamosan törölte a vasárnapi tunéziai járatait, és közölte, hogy a következő, szerdai csoportok elindításáról a körülmények függvényében döntenek. Hasonló indokokkal szintén törölte négy vasárnapi és három szerdai monastiri járatát a TUI is. Tunéziába egyébként az olasz Alitalia légitársaság sem indít péntek délután óta menetrend szerinti járatot, és legkorábban hétfőn oldhatják fel a tilalmat.

Korábban több ország – közte Franciaország, Nagy-Britannia és Németország – külügyminisztériuma az “esetleges erőszak” és a “megjósolhatatlan fejlemények” miatt azt tanácsolta állampolgárainak, hogy ne utazzanak Tunéziába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik