Nagyvilág

Elmenekült a “lövöldöző” elnök

Miután 8000 ember tüntetett lövöldözés közepette a tunéziai főváros központjában, követelve, hogy azonnal mondjon le, Zin el-Abidin ben Ali államfő elhagyta az országot és Szaúd-Arábiában kötött ki, ahol a király üdvözölte őt és családját.

Bár Tunéziában már hónapok óta tüntetnek a szegénység, a tömeges munkanélküliség és a kilátástalanság ellen, a pénteki akció a BBC tudósítója, Adam Mynott szerint példátlan, 23 éve, amióta megválasztották Ben Ali-t miniszterelnöknek nem rendeztek ekkora demonstrációt.

A tiltakozás órákkal azután robbant ki, hogy a 74 éves elnök a televízióban bejelentette, nem indul újra tisztségéért 2014-ben lejáró mandátumát követően. Az államfő előző nap azt is közölte, hogy mérséklik a cukor, tej és kenyér árát, illetve bejelentette: a rendőrök ezentúl nem használnak éles lőszert a tüntetők ellen, majd ígéretet tett a sajtószabadság megadására, és az internet cenzúrázásának megszüntetésére.

Elmenekült a “lövöldöző” elnök 1

Ettől függetlenül az emberek azonnali távozását a “Ben Ali távozz!”, “Ben Ali, köszönjük, ennyi elég!”, “Gyilkos vagy!” jelszavak kiáltozásával követelték, közel 7000-ren. Többen a belügyminisztérium épületére is felmásztak, egy csoport fiatal pedig kővel dobálta a rendőröket.

A tüntetés eleinte békésen zajlott, de a biztonsági erők körbevették a tömeget. Ráadásul később könnygázt vetettek be, majd ismét lövések hallatszottak a megmozdulás helyszínéről. Szemtanúk beszámolója szerint a rendőrök tüntetőket rugdostak és ütlegeltek. Az AFP helyszínen tartózkodó újságírói pedig azt jelentették, hogy egy külföldi fotós megsérült a fején.

Elmenekült a “lövöldöző” elnök 1

Az este, miután menesztette kormányát, ideiglenes hatállyal Mohamed Gannusi miniszterelnök vette át az államfői tisztséget és elrendelte, hogy 6 hónapon belül tartsanak választásokat, Ben Ali repülőre szállt és ahogy azt a helyi királyi udvar közölte, Szaúd-Arábiába menekült. Erre azután kerülhetett sor, hogy Nikolas Sarkozy francia elnök visszautasította őt.

Elmenekült a “lövöldöző” elnök 1

Állítólag, a tunéziai elnök befogadásáról szóló döntés meghozatalakor a szaúdiak tekintettel voltak a Tunéziában uralkodó “rendkívüli körülményekre”, a királyi udvart a béke és a biztonság fenntartásának szándéka vezérelte. Ugyanis “a királyság teljes mértékben támogatja a tunéziaiakat, szolidaritást vállal velük abban a reményben, hogy vállvetve sikerül túljutniuk az ország számára oly nehéz időkön”.

Arról, hogy mi fog történni Tunéziában, az ügyvivő államfő beszélt péntek este egy tévéinterjúban, amelyben bejelentette, hogy “a holnapi nap döntő lesz”. Mohammed Ganussi ugyanis szombaton kormányalakítási tárgyalásokat kezd a politikai pártok képviselőivel.

Ganussi közölte, hogy a választásokig fogja irányítani az országot és azt is közölte a, hogy a jelenlegi körülmények nem teszik lehetővé Ben Ali visszatérését, de a külföldön tartózkodó ellenzéki politikusok nyugodtan hazatérhetnek Tunéziába.

Egyes hírek szerint Ben Ali távozása után, szombatra virradóra a fővárosban, Tuniszban folytatódtak a zavargások. Egyes jelentések arról szólnak, hogy lángokban áll egy tuniszi pályaudvar és több szupermarket. Állítólag megtámadtak egy kórházat is.

Musztafa Ben Dzsaafar ellenzéki politikus a France Info francia hírrádióban számolt be, és azt is kijelentette: az elnök bukása nem számít meglepetésnek. “A rezsim már régen megbukott. Ellenzéki mozgalmak jöttek létre, amelyek különböző területeken aktivizálódtak, de az elmúlt hónap különösen fontos volt: a lakosság felébredt, leküzdötte a félelmet” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik