Nagyvilág

Atomerőművek et szemlélnek Iránban

Iránban megkezdték két nukleáris létesítmény megszemlélését a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) néhány tagországának képviselői.

Irán a meghívással jó szándékát szeretné jelezni, egyúttal támogatást akar magának szerezni a vitatott atomprogramjáról kezdődő újabb nemzetközi tárgyalások előtt. Sokat levon azonban e célkitűzések remélt sikeréből az a körülmény, hogy a vezető nagyhatalmak, Oroszország, Kína és az Európai Unió elvetette a meghívást.

A soros magyar EU-elnökségnek címzett meghívást az EU gyorsan visszautasította, hangsúlyozva, hogy a NAÜ ellenőreire tartozik annak megállapítása, valóban teljesen békés céljai vannak-e az iráni atomprogramnak, amint azt Teherán állítja.

Az Egyesült Államokat Irán meg se hívta a bemutató körútra, amelyen végül hét ország, illetve országcsoport – Egyiptom, Kuba, Szíria, Algéria, Venezuela, Omán és az Arab Liga – képviselői vannak jelen. A küldöttek szombaton az Arak közelében lévő, még nem befejezett nehézvizes reaktort fogják megszemlélni, később pedig a natanzi föld alatti atomlétesítményben egy urándúsító berendezést tekintenek meg. A látogatásra Ali Akbar Szálehi, az iráni atomügyi hatóság vezetője kíséri el a küldötteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik