Nagyvilág

“Utat kell nyitni Kína előtt”

"Az EU tagországoknak szélesebbre kell tárniuk a kaput a kínai beruházások előtt, cserébe Peking támogatásáért az uniós adósságválságban" - véli az uniós versenybiztos.

Joaquín Almunia kifejtette: “Európa nem zárhatja be az ajtót Kína előtt, amikor az folyamatosan hozzáférést kér az európai magánberuházásokhoz”.

Bár részletekbe nem bocsátkozott, hangsúlyozta, hogy Kína európai kötvényvásárlásai mindkét fél számára előnyösek: Pekingnek a jó hozamok miatt, a kibocsátóknak pedig azért, mert ezáltal új vásárlókat nyernek.

Ugyanakkor a legerősebb euróövezeti állam, Németország pénzügyminisztere a napokban úgy fogalmazott: “senki ne remélje, hogy politikai befolyást vásárolhat bármely euróövezeti országban, néhány milliárd eurós kötvényjegyzéssel”.
Elemzők szerint a portugál, spanyol és olasz kötvényjegyzések sikere – az Európai Központi Bank aktív szerepe mellett – erősen összefügg Kína és Japán támogatási ígéreteivel.

Az EU és Kína már dolgozik egy olyan megállapodás létrehozásán, amely növeli a kétoldalú beruházások lehetőségét, és véget vet a kereskedelmi vitáknak. Kína legnagyobb kereskedelmi partnere az EU, míg a uniós külkereskedelmet tekintve Kína a második az Egyesült Államok után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik