Külföld

“Utat kell nyitni Kína előtt”

admin
admin

2011. 01. 14. 20:30

"Az EU tagországoknak szélesebbre kell tárniuk a kaput a kínai beruházások előtt, cserébe Peking támogatásáért az uniós adósságválságban" - véli az uniós versenybiztos.

Joaquín Almunia kifejtette: “Európa nem zárhatja be az ajtót Kína előtt, amikor az folyamatosan hozzáférést kér az európai magánberuházásokhoz”.

Bár részletekbe nem bocsátkozott, hangsúlyozta, hogy Kína európai kötvényvásárlásai mindkét fél számára előnyösek: Pekingnek a jó hozamok miatt, a kibocsátóknak pedig azért, mert ezáltal új vásárlókat nyernek.

Ugyanakkor a legerősebb euróövezeti állam, Németország pénzügyminisztere a napokban úgy fogalmazott: “senki ne remélje, hogy politikai befolyást vásárolhat bármely euróövezeti országban, néhány milliárd eurós kötvényjegyzéssel”.
Elemzők szerint a portugál, spanyol és olasz kötvényjegyzések sikere – az Európai Központi Bank aktív szerepe mellett – erősen összefügg Kína és Japán támogatási ígéreteivel.

Az EU és Kína már dolgozik egy olyan megállapodás létrehozásán, amely növeli a kétoldalú beruházások lehetőségét, és véget vet a kereskedelmi vitáknak. Kína legnagyobb kereskedelmi partnere az EU, míg a uniós külkereskedelmet tekintve Kína a második az Egyesült Államok után.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.