Nagyvilág

Történelmi méretű katasztrófa sújtja Brazíliát

Már több mint 500 halálos áldozata van a Rio de Janeiro környékén történt áradásoknak és földcsuszamlásoknak.

Folyamatosan kutatnak esetleges túlélők után, de csak holttesteket találtak eddig. Serrana régió hatóságainak közlése szerint 506-ra emelkedett a halottak száma, így ez Brazília történetének legtöbb halottat követelő természeti katasztrófája, miután 1967-ben 437 embert ölt meg egy földcsuszamlás. A mentőcsapatok szerint az áldozatok száma még közel sem végleges, több kisebb települést ugyanis a tönkrement utak és hidak miatt eddig megközelíteni sem tudtak.

A helyzetet nehezíti, hogy maga a mentés is rendkívül veszélyes – a térségben továbbra is csapadékos az időjárás, és így bármikor újabb fölcsuszamlások keletkezhetnek. A talajt különösen instabillá teszi, hogy a vidék intenzív fakitermelése miatt nincs ami felfogja a sárfolyamokat.

A mindössze két napja hivatalba lépett elnökasszony, Dilma Rousseff megígérte, hogy mindent megtesznek a térségben élők megsegítésére. A kormány 470 millió dollárt adott a segélyakcióhoz és hét tonna gyógyszerszállítmányt küldött a katasztrófa sújtotta területre.

A természeti csapást az utóbbi időben leesett tetemes eső okozta. A hirtelen lezúduló víz és a sárfolyamok leginkább Novo Friburgo, Teresopolis városokat érintették: mindkét helyen már kétszáz fölött jár a halálos áldozatok száma. Petropolis és Sumidouro településeken is sok halottat követelt az áradat.

Az azonosításra váró áldozatok egy részét templomokhoz és rendőrkapitányságokhoz szállították. Az AFP helyszíni tudósítása szerint a bomló holttestek szaga telíti meg a levegőt. Az egyik teresopolisi hullaház előtt tömegek keresik hozzátartozóikat a holttestekről készített fotók között. “Képtelen vagyok bemenni, nincs hozzá elég bátorságom” – mondta egy 40 éves asszony a francia hírügynökségnek. “El sem tudják képzelni, mennyire nehéz ilyen sok gyermek holttestét látni. Ez iszonyú” – tette hozzá egy helyi tűzoltó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik