Külföld

Csúcsra juttatja a Mol az INA részvényeket

admin
admin

2011. 01. 14. 18:42

Lejár pénteken a Mol Nyrt.-nek az INA kisrészvényesei felé tett, részvényenkénti 2800 horvát kuna értékű ajánlata, a hivatalos végső eredményt várhatóan tíz napon belül közli a magyar olajtársaság - közölte a Mol.

Az elkövetkező napokban a horvát központi elszámolóház, az SKDD hivatalosan összegzi az ajánlattétel eredményeit. A tőkepiaci szabályoknak és a HANFA horvát pénzügyi felügyelet követelményeinek megfelelően a Molnak várnia kell a hivatalos végső eredményre.

Az INA legnagyobb tulajdonosa a magyar Mol, amely közel 47,16 százalékot birtokol a társaság papírjaiból, míg a horvát kormány részesedése csaknem 44,84 százalék. Ahhoz, hogy a Mol többségi tulajdonossá váljon, legalább 284 500 részvényt, vagyis közel 2,85 százaléknyi hányadot kellett megszereznie a vételi ajánlat ideje alatt.

A Mol december közepén tett vételi ajánlatot a kisrészvényeseknek, a kínált 2800 kunás ár már akkor 60 százalékkal magasabb volt a kihirdetés előtti utolsó záróárnál. Az azóta eltelt egy hónapban azonban a horvát nyugdíjalapok több mint a felét felvásárolták a közkézen lévő 800 910 darab értékpapírnak.

A folyamatos vásárlások nyomán az INA részvények ára újabb és újabb történelmi csúcsot döntött a zágrábi tőzsdén. Pénteken a csütörtöki záróárhoz képest 1,5 százalékkal, 3400 kunára emelkedett a horvát olajtársaság papírjainak ára. A tőzsdén 109,2 millió kuna értékben kereskedtek a papírral, ami az elmúlt négy hét – vagyis a Mol nyilvános ajánlattételi időszakának – legnagyobb napi forgalmát jelenti.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kecskemét, 2017. március 3.
Stadler József akasztói vállalkozó az ellene költségvetési csalás bûntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt indított büntetõper tárgyalásán a Kecskeméti Törvényszéken 2017. március 3-án. A bíróság a vádlottat öt év börtönbüntetésre ítélte.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.